På trods af, at regeringen for nylig slog bremserne i for markbaserede solcelleanlæg ved at sænke afregningsprisen markant, var der ved LMO's møde i går stor interesse for at høre om mulighederne og økonomien i solcelleanlæg på tagene.

Flere end 100 interesserede var mødt op for at høre bygningsrådgiver Knud O. Andersen og økonomikonsulent Mads R. Simonsen fortælle om tagkonstruktioner og økonomi i tagbaserede solcelleanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knud O. Andersen opfordrede blandt andet til, at man får en konsulent til vurdere, om taget kan holde til den eksra belastning, som et solcelleanlæg påfører taget.

- Mange af vores stalde er bygget efter de lavere sikkerhedsklasser, og det betyder, at de sjældent kan tage den ekstra belastning, som et solcelleanlæg giver, sagde han og tilføjede, at nyere bygninger desuden ofte er præget  af, at materialerne af hensyn til økonomien ikke er dimensioneret kraftigere end højst nødvendigt.

En forstærkning af tagkonstruktionen kan blive aktuel, og det bør man ifølge Knud O. Andersen være opmærksom på.

- Derfor kan udgiften til et besøg af en bygningsrådgiver være en god investering, inden man kaster sig ud i et solcelleprojekt. Ikke mindst af hensyn til de forsikingsmæssige forhold, sagde han.

Knud O. Andersen viste også en tabel over den indflydelse, som taghældning og bygningens placering i forhold til solen har på solcellernes effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den mest effektive udbyttelse får man ved et sydvendt tag med 30 til 40 graders hældning, men mange af tagene i landbruget har en hældning på 20 grader, så det betyder et effekttab på cirka tre procent. Ligger bygningen så også ringere i forhold til solen, taber man yderligere nogle procent, sagde han.

Økonomikonsulent Mads R. Simonsen fortalte, at han har regnet på adskillige tilbud, som hans kunder har fået af solcelleleverandører.

- Generelt kan jeg konstatere, at sælgerne er lige lovligt optmistiske med hensyn til økonomien. Faktorer som vedligehold og service indgår ikke altid i deres beregninger, og ligeledes er der ikke altid taget højde for, at solcellerne med tiden giver et ringere udbytte, sagde han og tilføjede, at solcellerne efter cirka 20 år mister cirka 20 procent af deres effekt.

- Udviklingen i el-prisen svarer ikke helt til de syv procent, som sælgerne af solcellerne mener, man kan bruge i sine beregninger. Over de seneste 20 år er elpriserne kun steget med 4,5 procent årligt. Og man kan se, at alene siden nytår er elpriserne faldet,.

Mads R. Simonsen lagde også vægt på, at de mange grønne initiativer i Europa kan få el-prisen til at falde yderligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dertil kommer, at atomkraft stadig er den billigste leverandør af el, og det ser ikke ud til, at atomkraftværkerne bliver lukkede inden for en overskuelig fremtid, sagde han.