De investorer, som klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) stemplede som 'solcellebaroner', har vidt forskellige reaktioner på den overgangsordning, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enig om.

Ordningen skal sikre de investorer, som allerede har betalt for solceller, der skal stilles på jorden. De mister tilskud med en panik-lov, som politikerne snart vedtages for netop at bremse store solcelleanlæg på marker. Det skriver Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med feberredningen, som blev forhandlet på plads i denne uge, får solcellebaronerne lov til at beholde den nuværende støtte på 1,30 kroner for en kWh strøm solgt til elnettet, så længe de lever op til en række kriterier.

Stort projekt går i vasken

Viridis Solar står bag et storstilet projekt, som ikke kan reddes af politikernes feberredning. Sammen med Danske Bank og AP Pension skulle 600 landmænd forsynes med ét solcelleanlæg per bedrift. Planen var herefter, at anlæggene de første ti år skulle sælge strøm til nettet og på den måde stimulere pensionsmidler og betale anlæggene af. Herefter skulle anlæggene kvit og frit overtages af landmændene.

Viridis Solas regner med at dreje nøglen om og indlevere en konkursbegæring. Virksomheden havde ellers nået at indgå bindende købsaftaler med 122 landmænd. En endelig købsaftale er hovedkriteriet i overgangsordningen. Det kunne have været virksomhedens redning.

Derudover skal der dog også opfyldes et af fire yderligere kriterier, som dækker over ansøgninger til kommune om byggetilladelse og planlægning, eller at netvirksomheden skal have modtaget anmeldelse eller anmodning om anlæggenes nettilslutning.

Viridis Solar lever ikke op til nogen af kriterierne, skriver Ingeniøren.