Danske landmænd skal stå sammen og tale med en stemme, hvis de vil udnytte muligheden for at påvirke politikerne og præge udviklingen i en retning, der gavner erhvervet.

Formand Niels Jørgen Pedersen kom med et klart hip til den splittede debat i landbruget i almindelighed og omkring Landbrug & Fødevarer i særdeleshed. Niels Jørgen Pedersen påpegede, at når politikerne inviterer landbruget til at få indflydelse på fremtidens lovgivning og reguleringer, så stiller det også krav til landbruget om, at det tager ansvaret for at komme med samlede svar på, hvordan det kan lade sig gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At tage ansvar kræver sammenhold. Det er vigtigere end nogensinde, sagde formanden. -Det betyder ikke, at vi ikke må være uenige i landbruget. Det betyder ikke, at der er noget galt med vores debatkultur, som altid har været hård og kontant. Det er kun sundt, at vi er gode til at sige tingene ligeud og direkte. Men det er vigtigt, at vi tager debatten inden døre. Og at vi - når vi bagefter går ud og møder samfundet – ikke råber vores uenigheder ud over landet, men står sammen om det, som vi på et tidspunkt er blevet enige om. Det skal vi øve os på. Og det kan vi godt blive bedre til, sagde formanden.

-For hvis samfundet ikke forstår hvad vi siger. Hvis vi skændes og modarbejder hinanden med budskaber, der stritter i forskellige retninger. Så bliver vi irrelevante for befolkningen og politikerne. Så vil vi ikke blive lyttet til, som nogen der kan bidrage med noget væsentligt til Danmarks fremtid. Og så har vi heller ikke selv nogen fremtid, advarede Niels Jørgen Pedersen.

Han understregede, at der kun er et landbrugs- og fødevareerhverv, men et erhverv, der har mange produktionsgrene.

- Ingen af os har en fremtid uden de andre. Sammenhold i erhvervet forudsætter naturligvis også, at vores medlemmer bakker op om vores politiske strategi. Og at de har tillid til, at deres valgte repræsentanter i foreningerne og i Landbrug & Fødevarer gør det rigtige. Der er desværre nogle af vores medlemmer, der er i tvivl om, hvorvidt strategien, som vi har besluttet sammen, er den rigtige. Vi må her erkende, at vi fortsat skal blive bedre til at forklare alle vores medlemmer, hvad vi laver, og hvordan vi ser vejen frem for landbruget, sagde han.

Niels Jørgen Pedersen erkendte, at organisationen kan blive bedre til at kommunikere med medlemmerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For i et retssamfund er der ingen forståelse for borgere, der tager retten i egen hånd, fordi de mener, at gældende ret er urimelig. Her har vi alle et ansvar for at tage skarpt afstand fra ulovligheder, og hjælpe vildledte i blandt os på rette vej.

Formanden gav også et verbalt stød til de landmænd, der overvejer at begå ulovligheder. Man bliver ikke respekteret, hvis man ikke overholder loven. Han gjorde også opmærksom på, at dialog ikke kun handler om at komme af med sine synspunkter. Man skal også lytte.

- Dialog fører kun til resultater, hvis man prøver at forstå den anden, hvis man prøver at sætte sig selv i deres sted. Hvis begge parter kun taler og ikke lytter, så finder de ingen nye løsninger sammen, sagde Niels Jørgen Pedersen.

- Vejen frem for landbruget er at blive enige med det store flertal i Danmark om, at vækst i vores erhverv er uundværligt for et Danmark i fremgang. Vejen frem for landbruget er derfor åbenhed og dialog med hele det danske samfund. Det er et projekt, som vi alle har ansvar for, sagde formanden.