Der er visse landmænd i organisationen, der ikke brokker sig og ikke bliver hørt. Dem skal Landbrug & Fødevarers nye ledelse tage sig mere af, lød det fra Erik Jensen fra Agri Nord under debatten onsdag eftermiddag på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde.

- Vi skal være opmærksom på den tredje stemme. Den tredje stemme er dem, der bakker loyalt op, de betaler loyalt til foreningen, men de bliver aldrig hørt. Det er de små og mellemstore landbrug, sagde Erik Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvikling til små og mellemstore

Han opfordrede til, at flere udviklingspenge bliver ført over til de små og mellemstore landbrug.

- Problemet er, at det kun er industrilandbrug og økologien, der er fremhævet som nye udviklingsveje. Kig ind i jer selv og se om I varetager udviklingsmulighederne også for de små og mellemstore brug, der ikke vil være industrilandbrug. Der er grobund for landbrug, der kan udvikle nogle særegne fødevarer og skabe nyt, sagde Erik Jensen.

Økologier og deltidslandmænd tilfredse

Thorkild Fink fra Landbosyd mente på den anden side, at der er for meget fokus på minoriteterne i landbrugsorganisationen. Han savnede en ny politik.

- Der er meget stor frustration, og denne forsamling er ikke repræsentativ. Dem jeg møder mener ikke, at deres interesser bliver varetaget. Den kommende bestyrelse skal lytte til primærlandmændene. Jeg kan forstå, at deltidslandmænd og økologer er tilfredse – men kig på primærlandmændene. Det haster, sagde Thorkild Fink.

Eftermiddagens debat kom dog også i høj grad til at handle om miljøforhold og den dialog, som ikke mindst afgående formand Niels Jørgen Pedersen og fødevareminister Mette Gjerskov havde slået an i deres taler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stenrevene virker

Henrik Dalgaard Christensen fra Agri Nord opfordrede Mette Gjerskov til at kigge ud i vandet og få etableret nogle stenrev, der kan fjerne meget kvælstof.

- Når dine embedsfolk vil have dig ind på land, så gå ud i vandet. Inde på dyrkningsfladen koster det arbejdspladser og hæmmer den vækst, vi skal leve af, sagde Henrik Dalgaard Christensen.

- Jeg glæder mig til, når du om et år står her med hævede arme og siger ”vi gjorde det”, forudså Henrik Dalgaard Christensen.

Skåltaler betaler intet

Fødevareminister Mette Gjerskovs tale blev også nævnt i det indlæg, Claus Clausen fra Landbo Limfjord kom med.

- Vi kan ikke betale regninger med hendes skåltale, sagde Claus Clausen, som dog – trods alt – var glad for at høre mere forsonende meldinger fra ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der ikke sker noget, så bliver hun minister for udenlandske fødevarer, sagde Claus Clausen.

Thorkild Fink fra Landbosyd beundrede Niels Jørgen Pedersen for den optimisme, han præsenterede i sin tale.

- Tankerne er gode nok, men det må knibe med opfølgningen, sagde Thorkild Fink. Men det er nødvendigt at være optimist, fastslog Niels Jørgen Pedersen i sine afsluttende kommentarer til delegeretmødet.

Nødvendigt lys i mørket

- Hvis man ikke som formand kan se et lys i fremtiden, skal man ikke være her. Og hvis man ikke har visioner for, hvordan vi når ud til fremtiden, når vi står i mørket, så ender vi et andet sted. Hvis alle havde talt sort, havde vores kreditgivere mistet tålmodigheden med os. Det er nødvendigt, at der ind imellem er en, der kan se, der er en fremtid, sagde Niels Jørgen Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan godt være, jeg af natur er mere optimistisk, end der er tradition for i erhvervet. Hvis man i en forsamling siger, det ser sort ud, så ved jeg godt, hvad man får retur, men hvis man siger, at der er nogle muligheder, kan det være, man får et spørgsmål om, hvad det er for muligheder, der er derude, sagde den afgående formand.