Undersøgelser i forbindelse med reproduktionskontrol ved kvæg har hidtil været udført ved håndprøve - hånden med handsken i endetarmen og undersøg bør og æggestokke med fingrene. Men der er bedre alternativer: Ultralydsscanning af bør og æggestokke. Det skriver Ole Rasmussen, kvægdyrlæge, Ribeegnens Dyrlæger, i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. oktober

Ole Rasmussen peger på, at specielt ultralydsscanning af æggestokkene kan give en langt mere sikker undersøgelse af koens reproduktionsstatus, for eksempel de "åbne køer". Derved bliver en eventuel behandling ligeledes mere præcis og effektiv og giver dermed et bedre reproduktionsresultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ultralydsscanning er meget brugt i andre lande, som eksempelvis USA, New Zealand, Australien og Holland. Her bruges det rutinemæssigt til drægtighedsundersøgelse og undersøgelse af "åbne køer". Ultralydsscanning af kreaturer har derimod endnu ikke fundet udbredelse i Danmark, modsat hopper og søer, hvor det er vidt udbredt.

De fleste besætninger i Danmark har en eller anden form for strategi for reproduktionsundersøgelse. For at denne kan blive så præcis som mulig, kan almindelig håndprøve gøres mere præcis, specielt ved ultralydsscanning af æggestokkene. Undersøgelser foretaget både i Danmark og udlandet viser nemlig, at selv erfarne dyrlæger og inseminører kun har en sikkerhed på 70-75 procent ved finger-undersøgelse af æggestokke for at skelne mellem gule legemer og ægfollikler. Sikkerheden på denne undersøgelse kan øges til mindst 95 procent ved brug af ultralydsscanner. Specielt gule legemer med væske i, hvilket er helt normalt, kan let forveksles med æg.

Mange fordele ved ultralydsscanning

Undersøgelsen ved en ultralydsscanning foregår ved, at et scanner-hoved med en længde på cirka 10 centimeter og en tykkelse på 1,5 centimeter, med hånden føres ind i endetarmen på koen. Scannerhovedet er forbundet med en ledning til en skærm, hvor billedet dannes.

For en almindeligt trænet person, vil drægtighedsundersøgelse med ultralydsscanner foregå lige så hurtigt, som ved traditionel håndprøve. Hvis der ved drægtighedsundersøgelsen er tvivl, om det i stedet er en børbetændelse, er det meget hurtigt og præcist at se forskel med ultralydsscanning. Ligeledes kan fosterets levedygtighed og eventuelle tvillingedrægtigheder erkendes.

Hvad kan ultralydsscanning, som traditionel håndprøve ikke kan:

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Undersøgelse for tvillinge-drægtighed

* Levedygtighed ved foster, ved hjertefrekvens

* Kønsbestemmelse af fostre

Læs mere om ultralydsscanning i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. oktober. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.