Det har stor betydning for produktionen, at køerne bliver med kalv igen og kan starte en ny laktation. Der vil dog altid være køer, som ikke skal have en laktation mere i besætningen - det kan være fordi, yveret ikke egner sig til en ny kælvning, fordi ydelsen skuffer, eller fordi koen har gener, man ikke ønsker at give videre til en ny generation af kvier. Det skriver Birgit Olesen, Aulum-Vildbjerg Dyrlægerne i den seneste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 16. december.

Det er ikke altid problemfrit at have køer gående i brunst, da det giver anledning til meget uro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at udsætterkøer bliver tyregale en gang hver tredje uge, hvis de er meget urolige, springer meget på andre køer, ikke selv æder for godt, når de er i brunst - eller selv har sarte ben, som ikke kan holde til alt det springen omkring, påpeger Birgit Olesen og fortsætter:

- Det er heller ikke smart, hvis disse køer er til fare for de folk, som bevæger sig rundt blandt køerne - udover ejer og ansatte er der også inseminør og dyrlæge at tage hensyn til.

Mange landmænd løser problemet ved at løbe køer, selv om det ikke er meningen, at de skal kælve igen. Men Birgit Olesen mener ikke, at det er den bedste løsning. Derimod anbefaler hun, at køerne steriliseres. Dermed spares udgiften til inseminering, der er gode muligheder for, at ydelsen stiger, og at koen bliver en bedre slagteko, og man bestemmer selv, hvor længe koen skal være i besætningen - man er ikke nødt til at få den slagtet, inden den er for tæt på næste kælvning.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. december. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.