At det er farligt at køre i mange timer i træk, måtte 23-årige Rasmus Tanciula sande, da han var involveret i et trafikuheld med sin traktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg var både vred og frustreret. Jeg er en meget ordensbevidst person, så jeg var meget skuffet over mig selv, da uheldet skete.

Sådan beskriver 23-årige Rasmus Tanciula de følelser, han havde umiddelbart efter uheldet. Den unge landbrugselev fra Lolland havde kørt traktor i mere end otte timer, da han var på vej med et læs halm til en anden gård.

- Jeg havde kørt traktor i mange timer, og det resulterede i, at jeg ikke var opmærksom i et sving. Samtidig kom der en modkørende bil ind i svinget, og jeg kom så tæt på, at jeg skrabede hele siden på den, husker han.

Ikke et enestående tilfælde

Heldigvis for Rasmus Tanciula og bilisten skete der kun materielle skader. Det er ikke unormalt, at de unge i landbruget oplever farefulde situationer, fordi de sætter sig trætte bag rettet på en traktor.

- Jeg hører da tit folk snakke om, at det var ved at gå galt, fordi de havde kørt traktor 12 timer i træk. Men man antager det ikke for noget specielt, fordi det bliver taget for givet, at man skal køre så mange timer i træk. Så vi griner bare lidt af episoderne. Men dybest set er det jo ikke noget at grine af, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Rasmus Tanciula er det normalt at arbejde så mange timer i det danske landbrug. De høje lønomkostninger gør, at der ofte mangler hænder til at tage fat rundt omkring på gårdene. Derfor er det mere reglen end undtagelsen, at man arbejder over i de travle perioder.

Pengene lokker

Også muligheden for at tjene gode penge tiltaler de unge landbrugselever. På én dag, hvor der virkelig bliver arbejdet igennem, er det muligt at tjene 4.500 ? 5.000 kroner. Når der er så store penge med i spillet, er det svært for de unge landbrugselever at sige nej. Men arbejdet kræver også meget.

- I gennemsnit kører vi vel en 10-12 timer i døgnet. Allerede efter otte timer begynder du at mærke en træthedsfornemmelse, og så kører du ellers bare ned i energi, indtil du får fri eller får noget at spise, forklarer Rasmus Tanciula.

- Men vi gør det for pengenes skyld. Helt bestemt. Jeg kunne aldrig finde på at udfordre mit liv på den måde, hvis det ikke var for pengenes skyld, siger han.

Kender ikke reglerne

Mange af de unge landbrugselever kender ikke til de mest basale regler i arbejdsmiljølovgivningen. Rasmus Tanciula er ingen undtagelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har ikke fået nogen undervisning i Arbejdsmiljøloven. Det har i hvert fald ikke bidt sig fast. Jeg mener heller ikke, at jeg overhovedet har fået nogen undervisning i, hvor mange timer jeg for eksempel må køre rundt i en traktor, siger han.

Problemstillingen kan godt gøre Rasmus Tanciula bekymret.

- Det er jo et problem, der kan få fatale konsekvenser. Jeg har selv gjort det, og nogle gange var man næsten til fare for sig selv. Jeg har i hvert fald været heldig i nogle situationer, hvor det var tæt på at gå galt, fortæller han.