Lyt til artiklen:

Benhårdt arbejde giver resultat: 15 procent flere folkeskoleelever vælger landbruget

00:00
Hastighed: ???x
03:17

Der er stadig flere unge, der søger ind på landbrugsskolerne. De nyeste tal fra børne- og undervisningsministeriet, og Danske Landbrugsskoler viser, at tilgangen til landbrugsskolerne fortsat stiger, og at der samlet set er 15 procent flere ansøgere i år fra folkeskolerne, end der var på samme tidspunkt sidste år.

- Vi er mange, som har knoklet benhårdt for, at endnu flere skulle vælge en landbrugsuddannelse. Det gælder naturligvis landbrugsskolerne, som i den grad har løftet opgaven i fællesskab, men også det faglige udvalg og organisationerne bag. Derfor er jeg rigtig glad for, at det med de nye tal ligner, at alle indsatserne og vores gode samarbejde bærer frugt. Så jeg glæder mig til at fortsætte det gode arbejde, for vi er bestemt ikke i mål endnu, siger Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Landbrugsskolerne er en af de få erhvervsuddannelser, hvor der kommer flest elever direkte fra folkeskolen. Danske Landbrugsskoler har de sidste par år gjort en fælles indsats for at tiltrække flere elever blandt andet ved at forbedre intro- og brobygningsaktiviteter med folkeskolen.

Hver anden ny eux-landmand på Asmildkloster er kvinde

Se også:

Hver anden ny eux-landmand på Asmildkloster er kvinde

- Uddannelsesvalg er en kompleks størrelse, men vi har en klar fornemmelse af, at det har en effekt på søgetallet, når en kommune sætter erhvervsuddannelserne på den politiske dagsorden og etablerer fora og platforme, der understøtter elevernes kendskab til uddannelsesmulighederne. Det har vi glæde af på landbrugsuddannelsen flere steder og derfor opfordrer vi politikerne til at stille krav om, at alle kommuner lærer af de bedste, siger Lars Møgelbjerg Andersen, der er formand for Danske Landbrugsskoler i en pressemeddelelse.

Ifølge foreningen er der trods fremgangen på 15 procent i år stadig brug for, at flere vælger landbrugsuddannelsen.

- Derfor arbejder vi også på at gøre uddannelsen endnu mere attraktiv ved blandt andet at sætte øget fokus på den grønne omstilling og landbrugets rolle i den. Det, tror vi, kan tiltrække flere af de lidt ældre elever med eksempelvis en studentereksamen. Men det kræver, at de kender landbrugsuddannelsen og her kunne et landsdækkende tilbud om praktik for gymnasieelever og studenter være et godt bidrag, siger Bjarne Ebbesen, der er næstformand i Danske Landbrugsskoler.

Unikt studiemiljø

Hos Landbrug & Fødevarer mener viceformanden, at landbrugsskolernes skolehjem kan være med til at skabe et unikt studiemiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At eleverne bor på skolen, giver dem større mulighed for at arrangere og deltage i både faglige og sociale arrangementer, hvilket også er med til at fastholde dem. I vores nye vision for fremtidens medarbejdere i landbrugs- og fødevareerhvervet anbefaler vi da også, at regeringen prioriterer vejledningsinitiativer, der kan hjælpe endnu flere erhvervsskoler med at oprette skolehjem. Det tror vi kan være med til, at erhvervsuddannelserne skiller sig ud.

Landbrugsskolen Asmildkloster har ifølge Viborg Stifts Folkeblad i år oplevet en stigning i ansøgerantallet på 25 procent, med 90 ansøgere til eud-uddannelsen og 50 ansøgere til eux.

Man skylder eleverne og erhvervet at engagere sig

Se også:

Man skylder eleverne og erhvervet at engagere sig

I 2022 søgte 20 procent af de unge ind på en erhvervsuddannelse efter at have afsluttet enten 9.- eller 10. klasse. Det tal er faldet til 19,4 procent i år.