Lyt til artiklen:

Moharaj er første bølge af praktikanter fra Bangladesh

00:00
Hastighed: ???x
04:22

I landbruget vil man i fremtiden møde flere medarbejdere med rødder i Bangladesh. Moharaj Miah er den første i en ny bølge af praktikanter fra Bangladesh.

- Det har været en fornøjelse indtil videre, lyder meldingen fra den danske driftsleder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

22-årige Moharaj Miah har taget den lange tur fra Banglades til Danmark, og nu går hans dagligdag med at passe køer på en bedrift på Fyn, skriver Velas i en pressemeddelelse.

- Kommunikationen kan af og til være en udfordring i begyndelsen, indtil praktikanten lærer de tekniske begreber og kan forklare sig, fortæller Lars Mortensen, der er driftsleder på kvæggården Engholmgaard på Nordfyn.

Han og praktikanten har dog fundet deres egne metoder til at løse udfordringerne, hvis sprogbarrieren bliver for stor.

- Praktikanten sender billeder og videoer fra sin telefon af de ting, som han har brug for hjælp til, og så hjælper jeg ham med det. Jeg har også lavet små guide-videoer på min telefon til, hvordan han skal bruge nogle af maskinerne, og sådan finder vi ud af det hen ad vejen, siger Lars Mortensen.

rich-media-2
Moharaj Miah sammen med Thorbjørn fra Velas og driftsleder Lars Mortensen (t.h.). Pressefoto: Velas.

For lige knap tre måneder siden startede 22-årige Moharaj Miah fra Bangladesh i praktik på kvæggården, og driftslederen er meget tilfredshed med Moharajs arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Han var meget genert i starten og ville næsten ikke sige noget, men han er kommet godt efter det. Nu kører det bare, og han er meget hurtig til at lære. Samtidig har han lært sig selv flere af tingene og tager gerne ansvar. Det har været en fornøjelse indtil videre, fortæller han.

Flere som Moharaj er på vej

Moharaj Miah er den første praktikant fra Bangladesh, som Velas har hjulpet med at ansætte i det danske landbrug. Men flere er på trapperne, fortæller Thorbjørn Andersen, der er rekrutteringskonsulent i Velas.

- Vi har i mange år rekrutteret fra Ukraine, men det er på grund af krigen gået næsten helt i stå, siger Thorbjørn Andersen.

Derfor er søgningen efter praktikanter blevet spredt mere ud, og her er Bangladesh et af stederne, hvor der kigges mod nu sammen med lande som Vietnam, Usbekistan, Tanzania, Uganda og Kenya.

- Moharaj er den første, som vi har hjulpet med praktikplads, men vi har flere fra Bangladesh, som venter på svar på deres ansøgning om arbejdstilladelse, ligesom vi har en hel masse CV'er liggende på dygtige praktikanter fra Bangladesh, som faktisk bare venter på, at danske landmænd er klar til at ansætte dem, fortæller Thorbjørn Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge rekrutteringskonsulenten har det ikke stor betydning for landmændene, at praktikanterne kommer fra Bangladesh frem for Ukraine.

- Der kan dog være noget kulturelt, som man skal være opmærksom på - eksempelvis ved at forklare, hvordan vi plejer at gøre tingene herhjemme, samtidig med at man tager hensyn, siger han.

Mulighed for job

For Moharaj Miah var det udsigten til at prøve kræfter med landbrugsfaget i virkeligheden, som er årsagen til, at han tog den lange tur fra Bangladesh til Nordfyn.

- Det er en god mulighed for mig for at få et job, siger Moharaj.

Han er meget glad for, hvordan Lars Mortensen og de øvrige ansatte på bedriften har taget imod ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De er meget gode mennesker. Jeg lærer rigtig meget, og Lars er god til at lære fra sig. Hvis jeg har et problem eller noget, som jeg ikke kan finde ud af, kan jeg altid få hjælp, fortæller Moharaj Miah.

Moharaj Miah bor hos ejer af Engholmgaard, Kim Skou Rasmussens, forældre små tre kilometer fra gården. Her har han fået førstesalen, og turen til og fra gården foregår på cykel.

Men snart skal Moharaj Miah til at prøve kræfter med større og noget kraftigere maskiner. Lars Mortensen har nemlig en plan om at lære ham at køre minilæsser.

- Så vidt jeg ved, har han aldrig kørt andet end cykel, så det skal nok blive interessant. Men han er lærenem, så det kommer han hurtigt efter, fortæller Lars Mortensen.