De to ministre mødtes i Shanghai for at diskutere nye handelsmuligheder. Og vejen er nu banet for en god udvidelse og fastholdelse af dansk fødevare- og ingredienseksport til Kina. Det meddeler Fødevareministeriet.

- Vi har længe været gode til at levere de svinekødsprodukter, som de kinesiske forbrugere efterspørger. Nu ser det ud til, at vi snart kan åbne for endnu flere slagterier, der kan levere kød til de kinesiske markeder, siger fødevareminister Henrik Høegh.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu også forarbejdet kød

Som det er i dag, har de kinesiske myndigheder godkendt 11 danske slagterier, der må sælge svinekød til Kina. Dagens forhandlinger vil gøre det muligt for flere slagterier og - som noget helt nyt - slagterier og kødproducenter, der handler med forarbejdede kødprodukter.

Efter mange års forarbejde og tidligere ministerforhandlinger er kineserne således kommet tættere på at kunne sætte tænderne i danske spegepølser og bacon.

I dag kan de danske virksomheder kun eksportere fersk, ikke forarbejdet svinekød til Kina, og det har i stor udstrækning været såkaldte biprodukter som haler og grisetæer, der har stor værdi på det kinesiske marked.

Fiskemel får en chance til

Da kogalskaben huserede i Europa i 90´erne, stoppede alt international handel med kød- og benmel. Dette ramte også fiskemel, da man ikke kunne skelne mellem de to typer.

Nu er analysemetoderne blevet bedre, og derfor har det været muligt at forhandle med de kinesiske fødevaremyndigheder om at genoptage dansk eksport til Kina. Flere danske virksomheder står på spring for at genoptage den lukrative eksport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med dagens aftale i Shanghai har de to ministre nu aftalt, at de kinesiske fødevarekontrollanter sender en delegation til Danmark for at inspicere de danske fiskemelsfabrikker.