Lyt til artiklen:

Fødevareministeren vil sikre kødeksport til Kina

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Kina er verdens næststørste økonomi, og for den danske fødevareklynge er Kina det største eksportmarked uden for EU. Samtidig står Kina også for omkring 30 procent af den globale udledning af drivhusgasser, og her kan Danmark hjælpe med løsninger, da vi producerer fødevarer af høj kvalitet med lavt klimaaftryk.

På den baggrund har fødevareminister Jacob Jensen (V) været i Kina fra 1. til 5. november. Formålet var at åbne døre for dansk erhvervsliv, og i den forbindelse åbnede ministeren for en dialog, der kan sikre dansk griseeksport til Kina, hvis afrikansk svinepest kommer til Danmark, det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For som reglerne og aftalerne foreligger nu, kan kineserne lukke for al import af dansk grisekød, hvis den frygtede sygdom skulle krydse grænsen til Danmark. En sikring skal gøre, at der kun bliver lukket for det område, hvor udbruddet er, mens alle andre områder kan fortsætte eksport til Kina.

- Danmark har aldrig været ramt af afrikansk svinepest, men hvis sygdommen kommer til Danmark kan Kina lukke al import af dansk svinekød, som i 2022 svarede til en værdi på 6,3 milliarder kroner Med sikringen vil danske virksomheder fortsat kunne eksportere til Kina, hvis et udbrud rammer en dansk stald. Kina tog godt imod forslaget og udtrykte villighed til at diskutere det videre. Det glæder jeg mig til. Aftalen kan blive rigtig vigtig for dansk eksport, siger Jacob Jensen.

Eksport af oksekød

Foruden en dialog om grisekød underskrev Jacob Jensen også en aftale om eksport af oksekød, som skal gøre det lettere for danske virksomheder at eksportere til Kina.

Aftalen åbner for markedsadgang for dansk oksekød, og aftalen har ifølge erhvervet selv en værdi på 80 til 120 millioner kroner om året, når først virksomhedsregistreringerne er på plads.

Fra dansk side underskrev man desuden også to aftaler om det fortsatte myndighedssamarbejde på veterinærområdet og om fødevaresikkerhed. Danmark og Kina blev enige om indholdet i to aftaler om henholdsvis maltbyg og hestefoder, og parterne vil få dem underskrevet snarest muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Shanghai deltog fødevareministeren i China International Import Expo, CIIE, som er Kinas største handelsevent, hvor Dansk Industri i samarbejde med Generalkonsulatet i Shanghai og konsortiet Food Nation organiserer den danske pavillon. Mere end 20 danske virksomheder deltog i CIIE og præsenterede produkter for deltagerne.