Lyt til artiklen:

Kun få plove er indstillet korrekt

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Kan du regne med, at ploven er indstillet korrekt, når du køber den? Ikke hvis du spørger Jens Iversen fra Ploveksperten, der er tidligere verdensmester i pløjning. Han har gennem årtier hjulpet danske landmænd med at få styr på plovindstillinger. Torsdag holdt han oplæg til Landbrugsrådgiving Syds arrangement om plovindstillinger.

- I skal ikke bare se på, at jeg laver justeringer på jeres plove, I skal selv lære det, sagde han til de godt ti personer, der deltog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var seks plove, der skulle justeres, og der blev gået til den. Flere af plovene skulle igennem stramning og justeringer af blandt andet forskær og muldskær.

Det er det fjerde kursus Landbrugsrådgivning Syd tilbyder. Der blev holdt et i både 2018 og 2019 og i år har der nu været to. Der er langsomt begyndt at komme større interesse om arrangementerne, men der er stadigt et potentiale i at få flere til at interessere sig for plovindstillinger.

rich-media-2
Søren Wind er planteavlskonsulent ved Landbrugsrådgivning Syd. Foto: Anders Melchiorsen.

- Jeg tror, mange har faste vaner for, hvordan de arbejder, og derfor er det lidt svært at få folk med på, at de skal interessere sig for indstillingerne på deres plove, siger Søren Wind, der er planteavlskonsulent ved Landbrugsrådgivning Syd og tovholder på arrangementerne.

Da jeg begyndte min virksomhed var der ingen, der troede på, at der var behov for en, der tog rundt og indstillede plove

Jens Iversen, Ploveksperten

Ifølge ham, får folk oftest en plov fra fabrikanten, som ikke er indstillet til det arbejde, landmanden skal ud og lave i marken.

- Mange får leveret en bunke jern, som de så efterfølgende skal lave de rigtige indstillinger på, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen troede på idéen

Jens Iversen begyndte med Ploveksperten i sommeren 2017 og siden da, har han indstillet plove på tæt ved 900 bedrifter.

- Da jeg begyndte min virksomhed var der ingen, der troede på, at der var behov for en, der tog rundt og indstillede plove. De troede nærmest, jeg var idiot, siger Jens Iversen.

Det har vist sig, at der virkelig var et stort behov for at få lave de rigtige indstillinger, der både kan sikre, at brændstofforbruget ikke bliver for højt og at skærerne ikke bliver slidt for hurtigt.

rich-media-5
Jens Iversen har sin virksomhed Ploveksperten, hvor han rådgiver og indstiller plove over hele landet. Foto: Anders Melchiorsen.

Så bliver det ikke bedre

Efter 1996, hvor Jens Iversen tog verdensmestertitlen hjem besluttede han sig for at tage de erfaringer med videre og arbejde systematisk med at indstilling af plove.

- Det bliver jo ikke bedre end sådan et verdensmesterskab, og derfor ville jeg koncentrere mig om at formidle min viden og hjælpe andre med at få ordentlige indstillinger, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var hos Landbo Limfjord at han i 2014 lavede de første kurser. Der afholdt han en introduktion en sen eftermiddag og gennemgang af, hvilke indstillinger folk skulle gennemgå på deres plove hjemme på bedriften.

- Efter introduktionen skulle folk selv lave justeringerne derhjemme, og derefter mødtes vi i marken en lørdag for at lave finjusteringer, siger Jens Iversen.

Han mener ikke konceptet var så godt som nu, da folk ikke havde deres plove med fra begyndelsen.

- Det betyder rigtig meget, at man efter mit oplæg med det samme kommer i gang med at skrue på sin plov, siger han.

I 2021 har Landbrugsrådgivning Syd planlagt tre arrangementer. Et på Fyn, et ved Varde og et i Sønderjylland. Indtil videre er det planen, at det skal foregå de tre første lørdage i september.