Frank Gram Jeppesen fra Give fik i 2012 leveret en seksfuret Kverneland EG 100 plov med integreret IP-jordpakker.

- Det er nu 7.000 hektar siden, fortæller Frank Gram Jeppesen, som foruden egen jord også kører ud som maskinstation med blandt andet ploven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at han er rigtig godt tilfreds med ploven, som er langt mere snild end den nifurede Kverneland PW kærreplov med integreret pakker, som han kørte med før.

- I det midtjyske er det bestemt ikke alle marker, som egner sig til en kærreplov. Der er ofte tale om små marker og dermed mange vendinger og tit mange foragere, og der er den seksfurede rigtig snild at komme rundt med.

rich-media-2
- Det eneste jeg savner på pakkeren er hydraulisk pakketryk justering. Det kunne være rart, at jeg ved skiftende jord kunne ændre trykket om jeg kører i sandet jord eller ler, da pakkeren har en tendens til at bære mere oppe i ler sammenlignet med sand, fortæller Frank Gram Jeppesen.

Tungt sæt

Den seksfurede plov med pakker vejer dog også godt til:

- Ploven vejer cirka 2.700 kg, og pakkeren 700 kg, så samlet set kommer vi op på 3,4 ton, fortæller Frank Gram Jeppesen, som kører med en John Deere 8345R foran ploven.

- Traktoren magter opgaven fint med 1,5 ton i frontliften som kontravægt, og jeg tror faktisk, at en ton også ville kunne gøre det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er blevet skiftet bøsninger i skuldre og liftarme, men efter 7.000 hektar med 3,4 ton i liften må det også være forventeligt.

Den midtjyske maskinstationsmand fortæller, at sliddet på plovens pakker alene udgør 10 kroner pr. hektar.

rich-media-4
Ploven vejer cirka 2.700 kg og pakkeren 700 kg, så samlet set kommer vi op på 3,4 ton, fortæller Frank Gram Jeppesen.

- Efter 2.500 hektar har jeg skiftet pakke-ringene på pakkeren, og jeg ved ikke helt, om det er fordi jeg måske slider hårdere på pakkeren end normalt. Størstedelen af jorden heromkring er med kartofler, og rammer man en rigle efter stenstrengelæggeren med mange sten, så er det klart, at det slider ekstra hårdt på pakkeren.

Godt til sandet jord

- Det eneste, jeg savner på pakkeren, er hydraulisk pakketryk-justering. Det kunne være rart, at jeg ved skiftende jord kunne ændre trykket afhængig af, om jeg kører i sandet jord eller ler, da pakkeren har en tendens til at bære mere oppe i ler sammenlignet med sand, fortæller Frank Gram Jeppesen.

Han påpeger desuden, at sandjord, som har ligget i 10 dage efter pløjning uden at være pakket, har en tendens til at blive for tør, og det sker ikke med den integrerede pakker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden oplever vi, at der kan køres halvanden kilometer i timen stærkere med såsættet, når der er pakket i forbindelse med pløjningen.

rich-media-6
Den midtjyske maskinstationsmand fortæller, at sliddet på plovenspakker alene udgør otte kroner pr. hektar.