Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Optimerer rivearbejdet til nye højder

13. jan. 2023 | Indrykket af MI A/S

Mulighederne for at optimere rivearbejdet med den nye GA 15231 fuldhydrauliske rive fra KUHN er næsten uendelige.

Del artiklen:

Optimerer rivearbejdet til nye højder

Mulighederne for at optimere rivearbejdet med den nye GA 15231 fuldhydrauliske rive fra KUHN er næsten uendelige. Hos Smersted Maskinstation får snitterpiloten ekstra høj service fra den erfarne rivemester Kasper Kragh.

- Lad os nu lige se, nu må du hjælpe mig, siger maskinstationsejer Gert Jonstrup, Smersted Maskinstation og -Landbrug i Vendsyssel, til sin faste rive-operatør, Kasper Kragh.

- Sprøjte, gødningsspreder, såmaskine, en lille rive, en 8,70 meter vender, en triple skårlægger, en frontplov, en almindelig plov, ja og så denne her store GA 15231, 15 meters fuldhydrauliske fire rotors rive, bliver det til, hvis vi ikke har glemt noget.

Denne opremsning af KUHN-redskaber i virksomheden fortæller, at Gert Jonstrup på sin stille nordjyske facon faktisk er godt tilfreds med den franske maskinproducent. Faktisk begejstret, hvis enhver anden fra andre landsdele skulle udtrykke det.

Ny rive-model

Siden 2011 er slætgræsset foran maskinstationens snittersjak blevet revet sammen af en KUHN hydraulisk rive.

- Der er ingen løse kraftoverføringsaksler og andet, der støjer og larmer. Vi har været godt tilfredse med de hidtidige river fra KUHN, og nu har vi så fået den nye GA 15231 fra denne sæson, fortæller Gert Jonstrup.

- Det bliver vel til små 2.100 hektar i år. Lidt afhængigt af, om vi snart få noget regn, for ellers bliver ikke meget at køre efter.

Når medarbejderne flere gange dagligt samles i køkkenet hos Gert Jonstrup, bliver der talt om grovfoder set fra ethvert synspunkt. Som udgangspunkt er der to til tre medarbejdere i henholdsvis maskinstationen og i kvægbruget med 275 køer og gårdens tilhørende 250 hektar.

- Vi er en specialiseret maskinstation og arbejder fortrinsvis med grovfoder. Og medarbejderne flekser lidt mellem stald og maskinstation, hvis der er behov for det.

Manøvrerer fra kabinen

Det er Kasper Kragh, der kører med den helt nye KUHN GA 15231 rive.

- Jeg har knapt fået lært mig alle funktionerne. Der er mange detaljer, hvormed man kan optimere arbejdet. Det er traktorens hydraulik, der med IsoBus styrer alle løfte- og sænkefunktionerne, mens det er maskinens eget hydrauliksystem, der driver rotorerne.

- Rotorerne er helt magen til dem, der sidder på den gamle fire rotors maskine, vi har kørt med. Men der er altså et eller andet, der gør, at denne her nye rive arbejder endnu bedre og roligere. Så noget nyt er der sket, lyder det fra Kasper Kragh.

Kan køre off-set

Hos såvel kunderne som på Gert Jonstrups egen bedrift køres der med faste kørespor i et 24 meter system.

- Når jeg skal rive græs til snitning, flytter jeg skåret lidt tættere på køresporene, så vi altid har frakørselsvognene til at køre i de faste spor, og snitteren kan nå dem uden en forlænget tud, viser Kasper Kragh.

- Jeg sætter det op fra skærmen inde i traktoren, således at skåret ligger præcis 5,30 meter fra snitterens midterlinje. Det er noget snitterpiloten sætter meget pris på.

Med det præcise rivearbejde sikres samtidigt, at snitteren reelt også kører i sit faste spor hele sæsonen.

Vel afbalanceret

Denne særlige off-set funktion klarer Kasper Kragh ved at lade den forreste rotor i den ene side køre en smule tættere og dermed med højere løftet vinge i den ene side uden at det ændrer på maskinens træklinje eller balance.

- Jeg kan stille balancetrykket og rotorhastigheder her inde fra traktoren. De bagerste rotorer stiller jeg normalt sådan, at skåret er lidt højere og under to meter i bredden. Sådan vil snitterpiloten helst have det.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter