Lyt til artiklen:

Søndergaard roser udspil fra Støjberg

00:00
Hastighed: ???x
03:57

Danmarksdemokraterne holder i dag sommergruppemøde i Nordjylland. I den forbindelse fremlægger partier forslag, som ifølge partiet selv skal sikre bedre vilkår for produktionsdanmark.

Og spørger man i Landbrug & Fødevarer, så er der flere gode elementer i partiets udspil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F glæder sig også over at Danmarksdemokraterne vil afsætte 500 millioner kroner til at at gøre det mere attraktivt at vælge en uddannelse på en erhvervsskole.

- Vi har brug for at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Det er en forudsætning for, at landbrug og produktionsvirksomheder fortsat kan være konkurrencedygtige. Det er derfor meget positivt, at Danmarksdemokraterne foreslår at afsætte 500 millioner kroner årligt til at gøre det mere attraktivt at gå på erhvervsskole. Vi skal styrke studiemiljøerne, så færre falder fra og flere kikker i retning af erhvervsuddannelserne frem for de gymnasiale uddannelser. Landbrugsuddannelsen har desuden brug for et tværgående videncenter, der kan understøtte alle skolernes udvikling af stærke kompetencer til den grønne omstilling af fødevareklyngen, lyder vurderingen fra erhvervs- og forskningsdirektør Anders M. Klöcker.

Danmarksdemokraterne siger i deres forslag om flere penge til erhvervsskolerne:

"Hvis vi skal have flere til at vælge en erhvervsuddannelse, er det afgørende, at vi får gjort noget ved kvaliteten af uddannelserne. Maskinerne og udstyret på landets erhvervsskoler er så gamle og slidte, at eleverne ikke bliver klædt ordentligt på til mødet med erhvervslivet. Det kan vi selvfølgelig ikke byde dem".

Generationsskifte

- Danmarksdemokraterne foreslår at man sænker skatten på generationsskifter markant fra 15 til 5 procent. Det er helt klart noget, som vil bidrage til, at vi styrker de mange familieejede virksomheder i Danmark. Vi oplever, at generationsskiftet på de danske landbrugsbedrifter kan være udfordret, når beskatningen er forholdsvis høj, så det er et vigtigt sted at sætte ind. Vi har en fælles interesse i at få næste generation godt ind i virksomhederne, så udviklingen kan fortsætte, siger erhvervspolitisk chef Morten Holm Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbruget har en overvægt af familievirksomheder, og da gennemsnitsalderen for danske landmænd er 58 år, skal der gennemføres mange generationsskifter i de kommende år. En sænkelse af bo- og gaveafgiften hjælper til at bevare likviditet i landbrugsvirksomhederne, som giver større incitament til at investere i ny teknologi, oprette nye arbejdspladser og investere i den grønne omstilling.

Endelig hilser L&F forslaget om at hæve kørselsfradraget for borgere, som pendler til og fra yderkommunerne velkommen . Det særligt høje fradrag skal forhøjes med 50 procent.

- Det er meget positivt, at Danmarksdemokraterne vil forhøje befordringsfradraget yderligere, og udvide det så det også gælder folk som arbejder i yderkommunerne, men ikke bor der. En forhøjelse af fradraget vil kunne medføre større incitament for at etablere arbejdspladser i yderkommunerne, og derved sikre nogle dynamiske landdistrikter, siger Morten Holm Østergaard.

I Danmarksdemokraternes politiske program om erhvervslivet står der:

"Vi mener, at dansk erhvervsliv skal udvikles - ikke afvikles. Det er helt afgørende, og derfor hjælper det heller ikke noget, at klimapolitikken bliver så erhvervsfjendsk, at danske virksomheder må lukke og slukke. Den grønne omstilling er nødvendig - også i Produktionsdanmark. Men det skal gøres klogt, så det ikke bare bliver dyrere at være dansker og dyrere at drive virksomhed i Danmark, bare fordi tingene skal stemme på bundlinjen i klimaministeriets regneark".