Lyt til artiklen:

Kartoffelmelsfabrikker runder milliard-omsætning

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Bestyrelsesformand for AKD, Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark, Viggo Conradsen er normalt ikke en mand af store ord. Men han måtte alligevel kalde årets resultat for "meget tilfredsstillende", da han aflagde beretning på AKD's generalforsamling for regnskabsåret 2022/2023 i Helle Hallen i Årre, det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Det var anden gang AKD kunne afholde ordinær generalforsamling efter fusionen mellem de to andelsselskaber AKM i Brande og AKS i Toftlund i februar 2022. De cirka 200 fremmødte andelshavere kunne i formandens beretning høre om en pæn stigning i både produktion og omsætning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-Vores to fabriksanlæg har i alt forarbejdet 8,3 millioner tønder kartofler, hvilket er en stigning på over 20 procent i forhold til sidste år. Samtidig er omsætningen steget fra sidste års 822 millioner kroner til i år at runde milliarden, og ender på 1.057 millioner kroner, fortalte Viggo Conradsen, og fortsatte:

- Produktionen er forløbet godt på begge anlæg, og det har alt i alt resulteret i, at vi har været i stand til at betale en fornuftig afregning til vores andelshavere. Det er en meget positiv udvikling i vores første hele regnskabsår efter fusionen.

Energiinvesteringer

Energisituationen er stadig en udfording - men AKD arbejder på grønne løsninger. Det er dog ikke fordi der har manglet udfordringer for AKD i regnskabsåret 2022/2023.

-Vi stillede os selv en ambitiøs opgave, da vi planlagde så relativ stor en stigning i produktionen i vores første fusions-år. Desværre oplevede vi også en del problemer med frosne kartofler mod slutningen af kampagnen, hvor vejret på kort tid slog om i frost, forklarede formanden.

-Nu hvor kampagnen er godt overstået kan man desuden næsten glemme, at vi konstant levede med risikoen for, at der med få dages varsel kunne blive lukket for den naturgas, som er en forudsætning for, at fabrikkerne overhovedet kan producere - uden energi, ingen produktion af kartoffelmel. Og den trussel eksisterer også fremover, slog Viggo Conradsen fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har AKD investeret massivt i tiltag, der øger muligheden for at anvende forskellige typer energi, og samtidig er der fokus på den grønne omstilling. Det sker blandt andet igennem flere projekter, der skal resultere i etablering af vedvarende energi i form af vindmøller og solceller.

En god indsats fra mange sider

Viggo Conradsen lagde til sidst i sin beretning vægt på, at der er mange der har bidraget til at AKD kan præstere så gode resultater så hurtigt efter fusionen.

-Andelshaverne har bakket helhjertet op om fusionen, og alle vores engagerede medarbejdere har ydet en ekstraordinær indsats for at få de nye opgaver, nye rutiner og mange ændringer til at gå op i en højere og effektiv enhed. Det gode samarbejde med vores kolleger på Karup Kartoffelmelfabrik, og indsatsen fra vores fælles selskab
KMC er også en forudsætning for, at AKD kan præsentere et godt økonomisk resultat, sluttede Viggo Conradsen.

Valg til bestyrelsen

Der var genvalg til de tre medlemmer af bestyrelsen der var på valg. Efterfølgende har bestyrelsen konstitueret sig uændret med Viggo Conradsen som formand og Henning Thybo som næstformand.