Lyt til artiklen:

Nye tal: Kollektive virkemidler går for langsomt

00:00
Hastighed: ???x
01:38

1.500 ton kvælstof. Så meget skulle de kollektive virkemidler ifølge landbrugspakken i 2015 reducere årligt. Men ni år senere er der realiseret projekter som reducerer 240 ton, eller 16 procent af målsætningen, årligt, det skriver Berlingske

Foruden de realiserede projekter er der projekter under etablering, som vil reducere med yderligere 1.123 ton kvælstof, og dermed bringe reduktionen op på 90 procent af målet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oven i de tal kommer også anden bølge af kollektive virkemidler fra 2021-landbrugsaftalen. Her skal der i 2027 leveres en reduktion på yderligere 1.500 ton kvælstof. Her er dog ingen afsluttede projekter, men der er ansøgt og godkendt projekter til samlet 153 tons reduktion.

Dermed er mangler der fortsat 90 procent af målet, som skal nås om blot tre år i 2027, og det er ikke godt nok, siger Stiig Markager til mediet.

Han mener at vådområder, udtagning af lavbund og skovrejsning er gode værktøjer, men at den frivillige implementering går for langsomt.

- Vi er nødt til at løse det her problem med for meget kvælstof i havmiljøet, og jeg kan ikke se andre muligheder, end at vi udtager noget mere landbrugsjord, siger Stiig Markager til Berlingske.