Lyt til artiklen:

Gaskrisen truer fusioneret kartoffelmelsfabrik

00:00
Hastighed: ???x
03:22

Konferencecenter Vingsted lagde rammer til, da Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark (AKD) afholdt generalforsamling for ca. 300 fremmødte andelshavere onsdag d. 22. juni.

Det var den første generalforsamling efter de to kartoffelmelsfabrikker AKM og AKS valgte at fusionere til AKD d. 24. februar, og det var en tilfreds Peter C. Petersen, der som formand kunne berette om regnskabsåret 2021/2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver AKD i en pressemeddelelse.

-De to fabrikker har forarbejdet 6,9 millioner tdr. kartofler med et meget højt gennemsnitligt stivelsesindhold, og det har resulteret i en nettoomsætning på 822 millioner kroner. Produktionen af både stivelse, protein, pulp og protamylasse er forløbet godt på begge anlæg, og vi har kunnet betale en fornuftig afregning, som overstiger det niveau, vi stillede andelshaverne i udsigt da fusionen blev vedtaget, fortalte Peter C. Petersen.

Formanden betegnede derfor resultatet som tilfredsstillende. De første positive effekter af fusionen i form af f.eks. nye samarbejder, produktiv erfaringsudveksling og økonomiske fordele ved bl.a. bedre indkøbsaftaler er allerede begyndt at vise sig på den korte tid siden fusionen blev gennemført. Det er en klar forventning, at gevinsterne vil blive endnu tydeligere i de kommende år, hvor endnu flere af organisationens nye tiltag vil slå igennem i alt fra agro-rådgivning til lageroptimering og fremstilling af specialprodukter.

-Men vi har en stor udfordring med energikrisen, fortsatte formanden. De høje energipriser er i sig selv et problem for vores økonomi, og vi bliver særdeles hårdt ramt, hvis der bliver lukket for naturgassen. AKD er desværre ikke på listen over virksomheder, der er sikret naturgasforsyning, og det endda selvom vi netto skaber mere gas end vi forbruger, når vores kartoffelpulp køres til biogasanlæg.

-Vi mener vi har en god sag, og kæmper fortsat for at blive sikret naturgas. Samtidig har vi sat gang i initiativer der skal mindske vores afhængighed af gas, men det vil stadig få alvorlige konsekvenser for
vores produktion af fødevarer, hvis der lukkes for gassen, erkendte Peter C. Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsen har siden fusionen bestået af alle 14 medlemmer fra de fusionerede selskabers bestyrelser. Det antal skulle bringes ned på 9, og alle pladserne var på valg på denne første generalforsamling efter fusionen.

De to tidligere bestyrelsesformænd for AKS og AKM, Peter C. Petersen og Martin Arvad har haft posterne som hhv. formand og næstformand i AKD siden fusionen. De havde begge meddelt, at de efter 32 år med bestyrelsesarbejde i dansk kartoffelstivelsesindustri ikke ønskede genvalg, ligesom to andre bestyrelsesmedlemmer heller ikke stillede op.

Følgende blev valgt til AKD's bestyrelse: Carl Heiselberg, Søren Clausen, Viggo Conradsen, Alex Ostersen, Jens Ebbensgaard, Henning Thybo, Mads Rasmussen, Michal Lassen og Gregers Kristensen. Gregers Kristensen er den eneste nyvalgte, da de øvrige otte havde plads i bestyrelsen i forvejen. Efterfølgende har bestyrelsen konstitueret sig med Viggo Conradsen som formand og Henning Thybo som næstformand.

Både afgående formand og næstformand blev på generalforsamlingen hædret for deres mangeårige indsats i branchen.