Lyt til artiklen:

Gram Slot venter ikke på CO2-afgift og laver allerede nu egne klimatiltag

00:00
Hastighed: ???x
01:37

På Gram Slot skal de sortbrogede malkekøer skiftes ud med jerseykøer. De producerer nemlig mælk med et klimaaftryk, der er seks til otte procent mindre. Det skriver TV Syd.

- Det betyder altså noget, når man laver 11 millioner kilo mælk om året, siger Svend Brodersen, der er direktør og medejer af en af landets største økologiske gårde med 3.500 hektar og 1.250 malkekøer til TV-stationen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Omlægningen kommer til at tage to år og er en del af de 30 initiativer, som Svend Brodersen har valgt at sætte gang i for at komme på forkant med den kommende CO2-afgift.

På Gram Slot står mejetærskeren for ukrudtsbekæmpelsen

Se også:

På Gram Slot står mejetærskeren for ukrudtsbekæmpelsen

Slottet omlægger også arealer til skovbrug og har blandt andet plantet 3.000 frugttræer. Desuden bliver majs i markplanen udfaset frem for flere flerårige afgrøder som kløvergræs og lucerne, der bliver dyrket flere grøntsager og mere dyrkning skal være pløjefri.

- Vi kan jo ikke sidde og vente på at komme i gang. Så risikerer vi ikke at være kommet i mål, den dag der kommer en CO2- afgift. Så de ting vi kan gøre nu, dem skal vi jo bare gå i gang med, siger Svend Brodersen til TV Syd.

Otte gyllebeholdere bliver også overdækket, staldene bliver ombygget, så metan-udslippet minimeres og der bliver arbejdet på at få tilladelser til solcelleanlæg på bygningerne.