Lyt til artiklen:

Selvfølgelig skal restprodukter først og fremmest komme dyrene til gode

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Det provokerer mig, når så mange fødevarevirksomheder siger ét og gør noget andet. Ja, jeg vil kalde det greenwashing, når disse firmaer udadtil praler af deres bæredygtighed og så i virkeligheden agerer modsat.

Det gælder blandt andet, når vi taler om udnyttelse af restprodukter fra fødevareindustrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke mindst her i tørkeperioden mangler rigtig mange kvægbønder foder til deres køer, og som svineproducent er jeg ligeledes stærkt udfordret på dette område. Heldigvis har jeg en fin aftale med Odense Marcipan omkring deres spild. Men det er godt nok svært som landmand at få foden indenfor andre steder.

De store andelsselskaber såsom Arla forlanger en masse af deres leverandører. Alligevel kan man ikke engang få lov til at byde på rester fra mejerigigantens produktion. Mange steder afviser fødevarevirksomhederne såvel svine- som kvægproducenter, selv når vi tilbyder at stille med containerne, så de ellers kun ville have indtægter og ikke én eneste udgift på os.

Samtidig kan vi læse, at en viceformand skamroser en storstilet samarbejdsaftale mellem Landbrug & Fødevarer og Biogas Danmark omkring udnyttelse af rest- og biprodukter. Jeg har skam den største respekt for biogas, der helt sikkert spiller en væsentlig rolle i hele den grønne omstilling, men at lave gas fremfor dyrefoder af affaldsvarerne, burde erhvervet ikke stå model til.

Lad os nu få mest muligt ud af restprodukterne fra fødevarevirksomhederne - og i dén forbindelse lade dyrefoderet få førsteprioritet.