Lyt til artiklen:

Nye vandområdeplaner skal fjerne 10.400 tons kvælstof

00:00
Hastighed: ???x
01:49

De nye vandområdeplaner for perioden 2021-2027 indeholder indsatser, der skal nedbringe udledningen af kvælstof til kystvande med 10.400 tons årligt. Det skal sikre, at der på sigt ikke kommer opblomstringer af alger, som kan føre til kraftigt iltsvind og fiskedød, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Vandområdeplanerne skal forbedre vilkårene i 5.500 kilometer vandløb, herunder sikre genslyngning af omkring 450 kilometer vandløb. Desuden skal 41 søer restaureres, fosforindholdet skal reduceres, og en naturlig fiskebestand skal genoprettes, så vandmiljøet i søerne bliver sundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandområdeplanerne skal sikre, at Danmark lever op til EU's vandrammedirektiv, og at de danske vandområder kommer i god tilstand. Kystvande, søer og vandløb skal være i såkaldt god økologisk tilstand og god kemisk tilstand. Grundvandets kvantitative og kemiske tilstand skal være god.

- Vandmiljøet er under voldsomt pres herhjemme, og udviklingen i vandmiljøets tilstand har stået stille for længe. Jeg tror, vi var mange, som blev bekymrede, da vi for nylig så optagelser i medierne fra Vejle Kommune, som det i løbet af 70 timers fotooptagelse fra bunden af Vejle Fjord kun lykkedes at finde én skrubbe. Der var kun én fisk. Det er skræmmende, når havbunden ligner en ørken, og at vi år efter år hører om iltsvind, fiskedød og arter, der er i fare for helt at forsvinde, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Se de nye vandområdeplaner