Lyt til artiklen:

Varsel om C02-afgift skaber utrygge landmænd og dæmper investeringslysten

00:00
Hastighed: ???x
03:39

Med den nye 2030-plan viser Landbrug & Fødevarer, at dansk landbrug er klar til at levere på den grønne omstilling. Planen bliver ét blandt flere emner på L&F Syddanmarks møde på Hotel Harmonien i Haderslev 25. maj, skriver L&F Syddanmark i en pressemeddelelse.

Landbruget kender sit ansvar og er klar til at bidrage på den grønne omstilling. Det fremgår af den 2030-plan, som Landbrug & Fødevarer netop har lagt frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planen viser, at landbruget kan levere på de aftalte CO2e-reduktioner ved hjælp af kendte virkemidler. Nu skal der så startes en politisk dialog om, hvordan landbrug og samfundet kan hjælpe hinanden på den klogest mulige måde med at komme i mål med reduktionerne, skriver L&F Syddanmark.

Netop 2030-planen er ét af emnerne, som indgår i en spændende debataften om landbruget og klima. Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, vil præsentere planen på mødet "Er du klimaforvirret", som Landbrug & Fødevarer Syddanmark inviterer til den 25. maj.

På mødet vil nogle af landets fremmeste eksperter diskutere klima og landbrug. Klima og CO2e-reduktioner i danske landbrug er et meget omdiskuteret emne i dansk politik. Der er mange begreber, mange forståelser og mange meninger om tiltag, virkning og formål. Derfor har Landbrug & Fødevarer Syddanmark inviteret medlemmer på tværs af de tre foreninger til en debataften.

- Klimaudfordringerne og udledningen fra vores produktion er altafgørende for landbrugets fremtid. Det tror jeg ikke, at der er nogen som helst tvivl om. Hvis dansk landbrug skal overleve og fortsætte med at investere massivt i den grønne omstilling, så skal vi til at tale om klima og landbrug på et mere oplyst og realistisk grundlag, siger Christian Lund, der er én af formændene i Landbrug & Fødevarer Syddanmark.

Utrygge landmænd

Christian Lund er selv kvægproducent, og han mærker derfor på egen krop og bedrift, hvad det vil betyde, hvis der kommer en høj ensartet CO2e-afgift på landbruget. Christian er samtidig formand for Sektor Kvæg i Landbrug & Fødevarer, så han repræsenterer derfor også de samlede danske kvægproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan bare sige, at der er meget utryghed blandt mine landmandskollegaer. Det gælder ikke kun os mælkeproducenter. Det er samtlige landmand. Investeringslysten er fuldstændig forsvundet. Det gjorde den efter valgkampen, hvor der var kamp om at være hårdest mod landbruget og størst fortaler for en CO2e-afgift, siger Christian Lund.

- Vi bliver nødt til at gå forrest i Danmark og lave en klog og nuanceret grøn omstilling; landbruget skal udvikles, ikke afvikles. Og det er bare ikke særlig klogt at tvinge de danske klimaeffektive mælkeproducenter konkurs, når mælken så bare bliver produceret i et andet og langt mindre klimeffektivt landbrug, understreger Christian Lund.

Klimabegreber

Aftenen bliver med fokus på landbrugets egne løsninger i 2030-planen, ligesom der vil blive forklaret centrale klimabegreber og koncepter. Herudover vil beregningsmodellen for opgørelse af Danmarks klimaaftryk også være genstand for debat.

Med i panelet er foruden Thor Gunnar Kofoed fra Landbrug & Fødevarer, Hans Roust Thyssen klimachef i Landbrug & Fødevarer, Jørgen E. Olesen, professor og institutleder Aarhus Universitet, Tavs Nyord, seniorkonsulent i Concito og Niels Poulsen, landmand og ingeniør.

L&F Syddanmark er det fællespolitiske sekretariat for Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboSyd og Sønderjysk Landboforening.