Lyt til artiklen:

Bjørnen kom

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Den danske virksomhedsejer Lars Young Mogensen gør forretninger i flere af de lande, der ligger op ad krigszonerne, og her oplever han, at man har været vant til truslen om, at russerne kunne komme, men som i historien om ulven, overraskede det alligevel, da det så skete.

- Det er sådan deres virkelighed har været i mange, mange år - nu har russerne så bare krydset linjen, forklarer Lars Young Mogensen til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Young Mogensen har tre IT-udviklere ansat i Kharkiv det nordlige Ukraine, og her var han i kontakt med den ledende arbejder torsdag morgen, efter det russiske angreb var iværksat.

- Han var jo helt rundt på gulvet, og han var godt nok ked af, at de ikke kunne arbejde på projektet her de næste par dage - og det kunne jeg jo godt forstå, fortæller Lars Young Mogensen, som forklarer at de ukrainere, han arbejder sammen med, er utroligt pligtopfyldende, men at det for dem er uvist, hvad den nærmeste fremtid byder på af udfordringer.

Naboer under pres

Imens Rusland har krydset grænsen til Ukraine fra blandt andet Hviderusland, så har man hos en af Hvideruslands andre naboer nu travlt med at sikre sig, at invasionsstyrkerne ikke vender sig mod dem.

Lars Young Mogensen skulle på nuværende tidspunkt have været i Litauen for at arbejde, men på grund af Covid-19 blev rejsen forhindret. Men han hører fra sine lokale medarbejdere, at den russiske aggression allerede har fået konsekvenser.

Virksomhedsejeren har torsdag været i kontakt med direktøren i sit Litauen baserede selskab Intersilo, som fortæller om en nation, der ruster sig til krig, men som med baggrund i landets Nato-medlemskab føler sig relativt tryg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvfølgelig har der været noget optrapning i forhold til ekstra indkaldelse af personel til militæret i Litauen, men der er ingen, der forventer, han vil gå så langt; at han vil gå ind i et Nato-land, fortæller Lars Mogensen til Maskinbladet.

Lars Young Mogensen ser med sin erfaring fra arbejdet i Øst-Europa kun en løsning på konflikten.

- Det er russerne selv, der skal stoppe det her. Det er dem, der skal sige fra - og det er Hvideruslands befolkning, der skal sige fra, forklarer Lars Young Mogensen, som på LinkedIn opfordrer alle med kontakter i Rusland til at tage kontakt til dem, og gå i dialog med dem omkring den igangværende russiske invasion af Ukraine.

Litauen er et af de Nato-lande, der efter Ruslands indmarch i Ukraine har krævet, Artikel 4 bliver taget i brug, hvilket de har gjort fordi de som nation mener, at deres territoriale integritet, sikkerhed og politiske frihed er under angreb.