Lyt til artiklen:

Børsen: Landbrugets svaghed er indspisthed

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Abonnementsartikel

I kølvandet på Danbred-skandalen kritiserer dagbladet Børsen på lederplads generelt sammensætningen af bestyrelser i landbruget.

Dagbladet Børsens chefredaktør, Niels Lunde, retter i en leder i onsdagsavisen en sønderlemmende kritik mod landbrugets sammensætning af sine virksomhedsbestyrelser, som han mener er præget af indspisthed.

Han skriver, at landbrugets organisationer og virksomheder historisk har været en lukket verden i forhold til resten af dansk erhvervsliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har været en forbløffende lille udveksling af ledere, skriver Niels Lunde.

Han kritiserer, at de har få eller ingen tillidsposter uden for landbruget, men mødes med hinanden i et uoverskueligt netværk af foreninger, udvalg og datterselskaber og så videre.

- I en ledelse, hvor medlemmerne ligner hinanden, risikerer man at gøre sig sårbar over for ændringer i omverdenen. Man risikerer at have blinde vinkler over for et teknologisk ryk, en ny politisk dagsorden, eller at medarbejdere tør stå op imod en leder, skriver han.

Og han antyder, at landbruget risikerer at havne i ledelsesmæssig stagnation som fagbevægelsen.

- Man bekræfter hinanden i synet på verden, og når man ovenikøbet færdes i de samme cirkler, risikerer man at blive afhængige af hinanden. Frugtbar uenighed bliver svær at håndtere. Ledelsesmæssigt klarsyn afløses af misforstået sammenhold, skriver Niels Lunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et PS efter lederen noterer Niels Lunde sig i øvrigt, at også hele den nye bestyrelse kommer fra landbrugets egne rækker, og at det kun er få år siden, den nye formand, Andreas Lundby, var formand i Danbred.