Lyt til artiklen:

Mange landmænd venter på EU-tilskud

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Udbetalingen af det årlige EU-tilskud til landmænd er både i højere grad og i længere tid forsinket end tidligere år. Det viser en opgørelse, som landboforeningen Fjordland har lavet efter sin generalforsamling i mandags skriver foreningen i en pressemeddelelse.

- På generalforsamlingen spurgte en af vores medlemmer til udbetalingerne fra Landbrugsstyrelsen, som han oplevede som værre end tidligere. Jeg kunne ikke umiddelbart med sikkerhed svare på problemets omfang, men en af vores planteavlskonsulenter har efterfølgende tjekket, hvor mange af Fjordlands kunder, der stadigt venter på pengene. Det viser sig at være hele 54 landmænd, siger Leif Gravesen, formand for Fjordland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han oplyser, at det typisk drejer sig om ansøgninger fra større landbrug, hvor Landbrugsstyrelsen blot mangler at tage stilling til nogle småting inden udbetaling.

- Det er derfor ofte ganske store beløb, der har manglet på landmændenes kassekredit, siden Landbrugsstyrelsen begyndte at udbetale pengene i december sidste år. Det er ikke i orden, siger Leif Gravesen.

Hos Landbrug & Fødevarer er EU-politisk chef, Niels Lindberg Madsen, klar over, at Landbrugsstyrelsen har et større problem med udbetalingerne end tidligere:

- Det er over hele landet, at udbetalingerne er gået i stå de seneste måneder. Især til de større landbrug. Vi har både skrevet til Landbrugsstyrelsen og taget det op på møder med styrelsens ledelse, som forklarer, at det handler om et nyt udbetalingssystem efter den nye landbrugsreform, som ikke virker optimalt og automatisk, siger Niels Lindberg Madsen.

Landbrugsstyrelsen havde tidligere to målepunkter for udbetalingerne: 90 procent skulle være udbetalt i midten af december, og 97 procent inden udgangen af januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Januar-målet har man opgivet. I år var man derfor kun på 93 procent, og det har ikke rykket sig ret meget siden. Her først på ugen var man således kun færdig med 94,4 procent af sagerne, siger Niels Lindberg Madsen.

Landbrug & Fødevarer opfordrer derfor Landbrugsstyrelsen til at genindføre målet om 97 procent i januar, ligesom man fortsat arbejder for, at landmænd kan blive kompenseret for de høje kassekreditrenter, som de skal betale, når udbetalinger trækker ud. Som det er nu, kan Landbrugsstyrelsen uden omkostninger i princippet vente helt frem til udgangen af juli.

Spirasformand: Lad os få gang i de minivådområder

Se også:

Spirasformand: Lad os få gang i de minivådområder