Lyt til artiklen:

Kalkunbesætning ramt af fugleinfluenza: 4000 aflivet

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Abonnementsartikel

Besætning med kalkuner er ramt af fugleinfluenza. 4000 aflivet.

En besætning med kalkuner er smittet med fugleinfluenza H5N8. Fødevarestyrelsen har lørdag den 6. marts erklæret udbrud af fugleinfluenza i besætningen i Lundby ved Skælskør i Vestsjælland. 4000 kalkuner bliver aflivet i dag for at forhindre yderligere smitte til fugle i området.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- H5N8 er meget smitsom, og vi gør alt hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. For at bremse smitten, indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen etablerer en tre og en ti kilometer restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor fjerkræbesætninger bliver underlagt særlige restriktioner.

Del af større erhvervsbesætning

De 4000 kalkuner er del af en større erhvervsbesætning i Lundby. I alt består besætningen af cirka 50.000 kalkuner fordelt i 10 bygninger. Der er kun konstateret smitte hos fuglene i den ene bygning. Besætningens øvrige bygninger ligger spredt over et større område.

- Der er umiddelbart ikke tegn på smitte blandt fuglene i de andre bygninger, og bygningerne ligger med god afstand. Men vi holder nøje øje med, om der skulle være tegn på, at smitten har spredt sig til kalkuner i de andre bygninger eller til andre fugle i området, siger Tim Petersen.

Det er endnu ikke muligt at sige præcist, hvordan kalkunerne er blevet smittet, men der er sandsynligvis sket smitte fra vilde fugle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbruddet i Lundby er det ottende i danske besætninger siden begyndelsen af november sidste år. Fødevarestyrelsen opfordrer derfor fortsat både erhvervsbesætninger og hobbyavlere til at vise stor forsigtighed og være ekstra opmærksomme i omgangen med deres fugle.

- Vi vil vi på det kraftigste opfordre til, at ejere af fjerkræhold, også hobbybesætninger, er ekstra opmærksomme på at følge krav og anbefalinger for at minimere risikoen for, at vilde fugle kommer i kontakt med deres fjerkræ. Ligeledes skal man anvende rengjorte gummistøvler og sikre sig, at det udstyr, der anvendes til pasningen af dyrene, ikke har fugleklatter eller andet materiale fra vilde fugle, siger Tim Petersen.