Lyt til artiklen:

Grøntsager skal dyrkes uden jord i væksthus

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Landbruget skal møde fremtidens udfordringer på fødevare- og klimaområdet. Det kræver nye løsninger med ny teknologi og nye former for undervisning.

Derfor skal Asmildkloster Landbrugsskole i gang med at dyrke grøntsager i nyt væksthus, som sammen med en container med vertikal dyrkning skal styrke fokus på teknologi og planter, skriver Asmildkloster Landbrugsskole i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Læringsmiljøet består af et væksthus og en container med systemer sat op til traditionel og vertikal dyrkning i alternative vækstmedier og med teknologisk styring. I containeren dyrkes der for eksempel grøntsager i vand i stedet for jord.

- Det giver mulighed for udvikling af et spændende og givende læringsmiljø, der skuer ind i fremtiden, hvor eleverne kan koble deres landbrugsfaglige viden med praktiske erfaringer. På den måde bliver vores elever i stand til at efterspørge og udvikle konkrete teknologiske alternativer, der kan hjælpe os med at løse fremtidens fødevareudfordringer, siger forstander Lars Møgelbjerg Andersen.

- Skolen har et mål om at få etableret et stærkt samarbejde mellem skolens køkken og elevernes undervisning, siger han og uddyber:

- Eleverne skal tættere på nogle af de virkelighedsnære udfordringer, man som producent kan møde hensyn til efterspørgsel, afsætning og implementering af grønnere fødevarer i et kostskolemiljø, siger forstanderen.

Mange får glæde af nye væksthuse

Det er ikke kun elever og undervisere på landbrugsskolen, der får glæde af de nye læringsmiljøer. Andre erhvervsskoler skal også have mulighed for at få løftet deres kompetencer, så endnu flere elever kan få glæde af de teknologiske undervisningsmuligheder i container og væksthus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Asmildkloster Landbrugsskole har årligt mange besøgende udefra på blandt andet brobygning, skolehaveforløb, Grønne Sammen, åbent hus og høstmarked. Her får besøgende mulighed for at komme inden for i væksthus og container og snuse til den grønne fremtid.

Støtte fra fond og pulje

Tietgenfonden støtter Asmildkloster Landbrugsskoles nye læringsmiljø med Væksthus med vertikal og teknologistyret dyrkning med 1.944.365 kroner i perioden 2023 til 2025.

Den vertikale container er støttet af Undervisningsministeriets Pulje til udstyrsinvesteringer og tilhørende kompetenceudvikling i 2022 med 1.928.000 kroner.