Lyt til artiklen:

Dyrlægeforening om minkaflivning: Dybt ulykkeligt, men ingen anden udvej

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Det er en ulykkelig situation, at alle mink i hele landet skal aflives, men der er ingen anden udvej, mener Den Danske Dyrlægeforening(DDD).

Derfor opfordrer foreningen til, at dyrlæger samarbejder med myndighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Den Danske Dyrlægeforening i en pressemeddelelse.

- Selvom DDD er dybt berørt af situationen, anerkender vi, at det er nødvendigt, at folkesundheden står over særinteresser i minkerhvervet og de dyrlæger, som ernærer sig med sundhedsrådgivning eller anden service i minkbesætninger, siger DDDs formand, Hanne Knude Palshof.

- Det siger sig selv, at en risiko for, at vacciner ikke vil virke mod Cluster 5, og at der potentielt kan opstå en ny pandemi med en Covid-19-minkvariant også gør et dybt indtryk på DDD. Derfor opfordrer vi også alle vores medlemmer til at bistå sundheds- og fødevaremyndighederne i den store opgave, der ligger foran.

- Smitten er imidlertid ude af kontrol, og vi er nu et sted, hvor vi skal forhindre, at COVID19-smitten fra dyrene spredes yderligere til samfundet. Det er en forfærdelig ulyksalig situation, men der er desværre ingen anden udvej, siger Hanne Knude Palshof.

Helle Slot, der er formand for DDDs Faggruppe Kvæg og andre Produktionsdyr, supplerer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en trist dag, hvor minkene må aflives for folkesundhedens skyld - og minkbranchen de facto lukkes. Det er et kæmpe slag både for erhvervet, men også for alle de dyrlæger, som har arbejdet med at udrydde sygdom og øge velfærden i minkbesætninger gennem mange år. Minkbranchen har gennem alle årene været en vigtig samarbejdspartner. Vi tænker især på alle de dyrlæger, som arbejder helt eller delvis med mink på forskellig vis, og som nu mister deres levebrød - både ansatte og virksomhedsejere.

Statsministeren lovede på onsdagens pressemøde, at der tilføres ressourcer til området i forbindelse med den opgave, som man står overfor. Erhvervsminister Simon Kollerup lovede også fuld kompensation til erhvervet. DDD bed mærke i, at der også loves kompensation til de øvrige berørte erhverv som eksempelvis dyrlægerne, der arbejder med mink.

- Dyrlægerne tilgodeses i statens hjælpepakker, men det er kun en stakket frist. Vores fokus skal derfor være på at hjælpe de berørte dyrlæger - både med efteruddannelse og andre tiltag, der kan bringe dem godt videre, siger Hanne Knude Palshof.