Lyt til artiklen:

Minkavlere risikerer bøde eller fængsel

00:00
Hastighed: ???x
02:07

Fødevarestyrelsen har samlet opdaget og aflivet 475 ulovlige mink i 2021 og 2022 fordelt på tre tidligere minkfarme fordelt på Thyholm, ved Viborg og på Djursland.

På den ene farm opbevarede minkavleren fem mink for 27 avlere og mente dermed at minkene var lovlige. Men den gik ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu har landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn slået fast, at det kan udløse bøde eller op til seks måneders fængsel at holde ulovlige mink for at overtræde forbuddet mod hold af mink.

I et svar til Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten om netop, hvilken straf avlerne kan se frem til, svarer ministeren:

"Avlere, der har holdt mink ulovligt, kan efter omstændighederne også dømmes for bedrageri efter straffelovens paragraf 279, hvis den pågældende har erklæret at have aflivet sin besætning. I sådanne tilfælde er strafferammen som udgangspunkt fængsel indtil et år og seks måneder og i grove tilfælde fængsel indtil otte år",

En af de pågældende minkavlere, som Maskinbladet har talt med, men som ikke ønsker at stå frem, fortæller, at han opbevarede minkene for andre, og at han sammenligner metoden med en rideskole, hvor folk har deres rideheste opstaldet.

I følge gældende lovgivning er det ulovlig at have mink frem til årsskiftet 2022/2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog lovligt, at holde maksimum fem mink som hobbydyr.

Fødevarestyrelsen har forud for fundene af de ulovlige mink udbetalt skinderstatning, driftstabserstatning og honorar for eget arbejde i forbindelse med aflivningerne, samt tempobonus.

Farmene med de ulovlige mink er på nuværende tidspunkt blokeret for yderligere udbetaling, men politiet er i gang med efterforskning af sagerne. Avlerne kan risikerer at skulle tilbagebetale for eksempel tempobonus, hvis det nu viser sig at minkene alligevel ikke var aflivet inden fristen.

Alle tre farme er blevet politianmeldt, oplyser Fødevarestyrelsen.