Asger Christensen - som sidder i Europa-Parlamentet for Venstre - foreslår i et debatindlæg, at vi landmænd skal holde igen med brugen af glyphosat.

Årsagen skulle være, at det europæiske parlament inden længe skal stemme om, hvorvidt de europæiske landmænd fortsat skal have mulighed for at benytte aktivstoffet i Roundup. Emnet er betændt, lyder det fra hr. Christensen. Og vi er nu nødt til at reducere forbruget for at sende et signal til de politikere, som vil forbyde midlet fuldstændig, skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det lyder som et manifest udsendt fra en landbrugsorganisation beliggende på en pæn adresse midt i København: "Skulle vi danske landmænd nu ikke begynde at opføre os ordentligt...?" Sådan siger man nemlig, når man hellere vil flette fingre med Danmarks Naturfredningsforening end varetage danske landmænds interesser.

Sandheden er - og det burde hr. Christensen nok fortælle sine politiske kolleger og andre kloge hoveder, han møder på sit arbejde i Bruxelles og Strasbourg - at vi landmænd ikke har nogen som helst interesse i at bruge flere pesticider, end der er behov for. Hvorfor i alverden skulle vi det? Vi bruger "så lidt som muligt og så meget som nødvendigt", som et godt slogan fra Dansk Planteværn lyder.

Skal vi så også vise vores gode vilje i forhold til det omgivende samfund ved at forsage andre planteværnsmidler? Bruge mindre gødning? Tage frivilligt imod flere efterafgrøder? I stedet for at holde fast i landbrugsfagligheden - der naturligvis bl.a. handler om at bevare retten til at bruge verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel.

Og jo, det er da en diskussion værd, om glyphosat bør bruges til at nedvisne afgrøder før høst - men vi ved dog fra samtlige seriøse undersøgelser, at det hverken er miljø- eller sundhedsskadeligt. Faktisk er samtlige alternativer til glyphosat med garanti mindre miljøvenligt.

Der er folk nok, som forsøger at tale landbruget ned, det er ikke en opgave for erhvervet selv. Hvis landmænd offentligt begynder at slå til lyd for begrænsning af uundværlige hjælpemidler, så står verden da ikke længere!