Mens vi i Danmark lige har haft endnu en bølge af GPS-tyveri af primært John Deeres gule AutoTrac-hatte, så forholder det sig helt anderledes i lande som eksemeplvis Rumænien.

Fagjournalist Jette Beck har for nyligt besøgt bedriften Klavs Agrar, som driver 1.400 hektar landbrugsjord i Mures i det centrale Rumænien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker ofte vi lader maskinerne stå i marken, og vi har aldrig oplevet tyveri

- Valentin Marginian, landmand i Rumænien

Der køres med John Deere på bedriften, og GPS er en stor del af hverdagen. Dermed sidder de gule John Deere AutoTrac-hatte på maskinerne - og det gør de faktisk både dag og nat, også selvom maskinerne er parkeret i marken.

- Det sker ofte vi lader maskinerne stå i marken, og vi har aldrig oplevet tyveri, siger Valentin Marginian, som er én af de tre brødre, som ejer Klavs Agrar.

Han undrer sig over, at det kan være et problem i Danmark.

rich-media-2
Et kig ud over pladsen hos Klavs Agrar: Mange John Deere maskiner, og størstedelen med GPS-hatte monteret.

Også i nabolandene

Det er dog midlertidigt ikke blot i Danmark, at vi oplever tyveri af specielt John Deere GPS-anlæg. Også i Sverige og Norge oplever man tyveri af anlæggene. Senest i Romerike i Norge blev der i begyndelsen af maj stjålet GPS-anlæg, ligesom der ved Enköping i Sverige i slutningen af marts også var en bølge af John Deere GPS-tyveri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det seneste danske tilfælde var i det midtjyske, hvor flere bedrifter omkring Sunds fik stjålet GPS-anlæg. Her blev der dog også stjålet AG Leader anlæg sammen med blandt andet værktøj og store mængder kemi.