Abonnementsartikel

Svenske landbrug og maskinstationer har netop haft en GPS-tyveri bølge.

GPS-tyve har været på spil i nærheden af Stokholm i sidste uge i Sverige, hvor blandt andet BR Håkansson Entreprenard AB, som bor 14 kilometer nord for Enköping, og cirka 50 kilometer nordvest for Stockholm, har haft ubudte gæster i maskinhuset.

- Jeg har været rimelig heldig, da jeg kun har fået stjålet en 4600-terminal fra min John Deere 6215R-traktor, og det tror jeg skyldes, at mine gule John Deere GPS-hatte er låst inde - netop i tilfældet af, at sådan noget her sker, fortæller indehaver Stefan Håkansson, som også påpeger, at tyvene er ret udspekuleret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De havde afmonteret skrmen på sikringskassen, og sat den op på armlænet på traktoren, så det på lang afstand så ud til, at der stadig sad en integeret skræm monteret, fortæller maskinstationsejeren.

rich-media-2
Sikrings-låget fra sikringsboksen er blevet sat uden på armlænet, så det på lang afstand ser ud til, at der er en skærm monteret. Tyvene har dermed gjort noget ud af at slette sine spor.

Han fortæller, at tyvene er gået bagind i maskinhuset igennem maskinhuset mur, da hele maskinhuset er låst af, og der sidder lys og overvågning foran ved porten til maskinhuset.

- Det betyder også, at de er gået helt udenom min John Deere 8370R, som stod monteret med gyllevogn udenfor, foran maskinhuset, men under overvågning. Så tyvene må have undersøgt stedet grundigt, fortæller den fortvivlede maskinstationsejer, som netop har investeret i flere lamper til pladsen omkring maskinstationen, som selv lyser op ved registering af bevægelse.

rich-media-3
Maskinstationens John Deere 8370R stod som vist her under overvågning, og dermed er tyvene gået helt uden om denne. Billede fra overvågningskamera.

Flere steder

- Jeg føler, at vi her i Sverige står ret alene med problemet, da politiet simpelthen gør for lidt for os der bor på landet, fortæller Stefan Håkansson.

Og han er desværre ikke alene, om at have haft indbrud. Der er også meldinger om tyveri fra to andre bedrifter omkring Enköping, hvor der er blevet stjålet John Deere GPS og terminal fra en John Deere 7310R samt fra en mejetærsker. Desuden er der blevet stjålet et Trimble GPS-anlæg, ligesom Stefan Håkansson også fik stjålet et bakkamera.