Abonnementsartikel

Nyt fagligt partnerskab om sprøjte- præcisionsteknologi skal reducere landbrugets pesticidomkostninger og samtidig sænke pesticidforbruget og belastningen af miljø og sundhed.

Når satellitbilleder eller kameraer på drone bliver koblet til landmandens pesticidsprøjte, kan han nøjes med at sprøjte lige præcist der, hvor ukrudtet eller svampeangrebet på marken er. Dermed er der brug for færre pesticider. Det skriver Miljø- og fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

For at understøtte den udvikling stifter miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu et bredt fagligt partnerskab for sprøjte- og præcisionsteknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis ukrudtet f.eks. kun findes i enkelte pletter i marken, så skal vi udnytte den nye teknologi, så der kun sprøjtes lige der, hvor der er behov, og hvor pesticiderne har en effekt. I takt med, at ny teknologi forfines og bliver billigere, vil landmanden kunne spare penge ved at bruge teknologien, da han ikke skal bruge så stor en mængde pesticider. Samtidig er færre pesticider lig med mindre belastning af miljø og sundhed, så det giver rigtig god mening at sætte endnu mere skub i udviklingen på dette område, siger Esben Lunde Larsen.

Gavner eksporten

Partnerskabet, som skal køre de næste fire år, er et led i Pesticidstrategi 2017-2021, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

- Vi skal have flere af de gode idéer frem i lyset og få dem afprøvet og taget i brug ude i marken. Partnerskabet skal medvirke til, at innovativ ideudvikling og samarbejde blandt virksomheder, forskere og andre interessenter fremmer udviklingen og væksten i teknologibranchen, siger Esben Lunde Larsen.

De kommende dage sendes invitationer ud til forskningsinstitutioner, teknologileverandører, interesseorganisationer og landbruget.

Partnerskabet stiftes på et kick-off møde den 4. april kl. 9.30-16 på forskningscenter Foulum ved Viborg. Alle organisationer, virksomheder og andre interessenter, der ønsker at bidrage, er meget velkomne til at deltage i partnerskabet.