Udledningen af kvælstof til de danske farvande er steget i 2015 sammenlignet med året før. Det viser målinger af det danske vandmiljø, det såkaldte Novanaprogram, fra Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet. Tallene stammer fra en endnu ikke udgivet rapport, som både Danmarks Naturfredningsforening og Maskinbladet har fået aktindsigt i.

Det får Danmarks Naturfredningsforening til at kalde planen om at kvælstofudledningen skulle falde hvert år fra 2012 til en fiasko. Den reelle udvikling fjerner grundlaget for, at landbruget fra 2016 har fået lov at gøde mere, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmarks miljøpolitik kan ikke baseres på en teoretisk fantasi-forestilling om, hvordan tingene burde udvikle sig, når vi nu klart ser, at det i virkeligheden går i den modsatte retning,

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident Danmarks Naturfredningsforening

- Planen er slået fejl, og vi forventer, at regeringen eller Folketinget handler derefter. Det kan ske ved at fremrykke den målrettede regulering af landbruget. Det indebærer, at nogle landmænd må gøde mere, mens andre så må gøde mindre. Indtil videre har ingen politiker turde sige det højt af skræk for at blive uvenner med vælgerne i baglandet, siger Ella Maria Bisschop-Larsen og fortsætter:

- Danmarks miljøpolitik kan ikke baseres på en teoretisk fantasi-forestilling om, hvordan tingene burde udvikle sig, når vi nu klart ser, at det i virkeligheden går i den modsatte retning.

Tidligere klage

Danmarks Naturfredningsforening har tidligere klaget til EU over at landbrugsaftalen brød med en række miljøbeskyttelsesdirektiver, blandt andet nitratdirektivet og habitatdirektivet. Det førte til, at Danmark i 2016 modtog en pilotskrivelse fra EU, og regeringen forhandler stadig med EU om implementeringen af landbrugspakken.

- Det er en bunden opgave at få forureningen ned. Derfor har samfundet gennem 30 år brugt betydelige milliardbeløb på at rydde op efter tidligere tiders forurening af vandmiljøet. Det er derfor enøjet partipolitik at sætte fællesskabets indsatser over styr. Det er ansvarsforflygtigelse at sende opgaven videre til den næste regering. Og man sender ikke blot regningen videre til børneværelset. Man risikerer at fratage de næste generationer oplevelsen af et rent miljø og en rig og mangfoldig natur. Det håber vi, Folketingets øvrige partier nu forhindrer, siger Bisschop-Larsen, der nu vil sikre, at EU Kommissionen får de nye tal i hænde.