Lyt til artiklen:

Naturfredningsforening: Pesticider skal ikke undtages for PFAS-forbud

00:00
Hastighed: ???x
01:37

EU's kemikalieagentur har netop fremlagt et forslag, der kan betyde forbud for mere end 10.000 PFAS-stoffer i EU.

Lovforslaget kommer efter, at Danmark tidligere på året, sammen med Tyskland, Holland, Norge og Sverige, sendte et forslag til EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks Naturfredningsforening skriver i en pressemeddelelse, at de undrer sig over, at forslaget også lægger op til at undtage en række brancher fra forbuddet. Blandt andet pesticider, som sprøjtes direkte på fødevarer til mennesker.

- Det er helt skævt, hvis Danmark kommer til at arbejde for en undtagelse for PFAS-stoffer i pesticider. Her er tale om en anvendelse, hvor man direkte sprøjter skadeligt kemi ud i miljøet med risiko for forurening af natur, vandmiljø og drikkevand, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening i pressemeddelelsen.

10.000 PFAS-stoffer skal forbydes i EU

Se også:

10.000 PFAS-stoffer skal forbydes i EU

Hun understreger, at der allerede nu er videnskabelig dokumentation fra tyske og amerikanske studier, at der er problemer med PFAS i pesticider.

- Pesticider hvor der er påvist problemer med PFAS, bør forbydes ud fra et forsigtighedsprincip, indtil det er undersøgt nærmere, hvordan de påvirker natur og mennesker, siger Maria Reumert Gjerding.

Lovforslaget fra EU skal nu i høring blandt virksomheder, borgere og medlemsstater, og det forventes først at EU-kommissionen vil tage stilling i 2025.