Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Dansk Naturfredningsforening: Naturen skal være skattefri
Dansk natur har brug for et løft, men private lodsejere mangler incitamenter til at skabe og bibeholde natur på deres arealer. Det mener Dansk Naturfredningsforening og Dansk Industri, som er gået sammen om et politisk udspil, om at fritage beskyttede naturarealer for at betale skat.
Danmark halter bagefter, når det handler om at gøre en indsats for naturen. Derfor er jeg rigtig glad for, at Dansk Industri og Danmarks Naturfredningsforening står sammen om et reelt bud på, hvordan vi får skabt mere og bedre natur på særligt de private arealer, siger politisk direktør i Dansk Industri Emil Fannikke Kiær i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Det er helt nødvendigt, at vi tænker de private arealer mere med som en del af indsatsen, end det har været gjort hidtil.
De to parter mener, at fritagelsen bør gælde for arealer beskyttet under naturbeskyttelsesloven, de nok så kendte paragraf 3-arealer. I dag er der 420.000 hektar under paragraf 3, og det svarer til godt ti procent af landets samlede areal.
Langt fra mål
De senere år har der politisk været stort fokus på naturen på de statslige arealer. Der er lavet politiske aftaler om mere urørt skov, om 15 naturnationalparker, og senest har den regeringen meldt ud, at man vil lave yderligere fem naturnationalparker på offentlige arealer.
Det er godt, men processen går desværre for langsomt og udfordringerne er store, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
- Vi står i en biodiversitetskrise, hvor arter uddør i et historisk højt tempo, og den danske natur er under et ekstremt pres. Danmark er bundskraber i EU, når det gælder andelen af landarealet udpeget til beskyttet natur, siger hun.
Maria Reumert Gjerding tilføjer, at Danmark samtidig presses af både EU og FN, hvor der er vedtaget ambitiøse planer om mere beskyttet natur.
- Vi mener, at naturen skal være skattefri - nøjagtig som man i dag fritager andre ydelser og produkter for skat, fordi de løser en særligt samfundsmæssig opgave. Det gælder fx aviser, sundhedsydelser, undervisning og velgørende organisationer. Formålet er at give de danske grundejere et tydeligt incitament til at skabe mere natur på deres ejendomme.
Det betaler sig
Potentialet er ifølge parterne stort.- For en skattefritagelse af natur kan samtidig være med til at sikre den natur, som i dag er på mange af brakarealerne i landbruget.
Der var i 2022 ifølge Danmarks Statistik 101.180 hektar brakmarker i landbruget, hvoraf 91.765 hektar ikke modtager tilskud.
En skattefritagelse vil give landmændene incitament til at registrere og dermed bevare naturen på arealerne og dermed øge det danske areal med beskyttet natur markant.
Mange af arealerne er i dag omfattet af en permanent genopdyrkningsret og bliver derfor ikke registreret som paragraf 3 natur. Men et positivt incitament for at eje natur i form af en afgiftsfritagelse vil kunne ændre dette.
Skattefrihed vil samtidig kunne få både små og store lodsejere til aktivt at udtage marginale landbrugsarealer til naturformål, da mange både vandlidende og grovsandede arealer ikke har den store dyrkningsværdi.
- Skattefrihed for naturarealer vil være en meget billig måde for samfundet at få forøget vores naturareal på i forhold til alternativer som erstatninger eller opkøb af jord til markedspris, siger Maria Reumert Gjerding.
Ifølge EU's vurderinger vil den samfundsmæssige gevinst ved genopretningen af naturen i Danmark være cirka 22,3 milliarder kroner om året.