Tidligere miljøminister Ida Auken (R) var tidligere en tur i Debatten på DR2, hvor hun sagde, at vi i Danmark med landbrugspakken har fjernet miljøbeskyttelsen de næste tre år.

Den udtalelse er ikke faldet i god jord hos advokat Hans Sønderby Christensen, der blandt andet har ført både randzone- og gødningssagen for Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at den tidligere minister ikke af sig selv løbende vil korrigere sine egne forkerte oplysninger, når hun konfronteres med dem

Hans Sønderby Christensen, advokat.

- Den stærkt følelsesladede påstand er positivt forkert. Miljøet er beskyttet af EU's strengeste krav til gødskning, siger Hans Sønderby Christensen og fortsætter:

- Selv efter landbrugspakken opnår landbruget kun ret til at gødske efter de skrappeste regler i EU's nitratdirektiv. Selv med de lempelser, som ligger i pakken, vil hele landet fortsat være udlagt, som om det var ét stort sårbart område, og være reguleret lige under eller svarende til det EU-retlige ligevægtsprincip, som på dansk oversættes med "økonomisk optimum" som det er grundigt beskrevet i bemærkningerne til lovpakken. Gødskningen må altså ikke overstige reguleringen i nitratdirektivets bilag III, som udgør den skrappeste EU-regulering af gødskning på EU's sårbare områder.

Forbedringer hodler

Ida Auken oplyste i samme udsendelse, at 30 års indsats for reduceret kvælstofudledning sættes over styr med landbrugspakken. Også det er ifølge Hans Sønderby Christensen faktuelt forkert.

- Dansk landbrug har i den periode ved stramme krav til husdyrgødningen, reduceret udledningen med 43.000 tons. Det siger sig selv, at de 612 tons, som udledes ekstra de næste to år inden kompenserende foranstaltninger tager yderligere over, ikke kan rokke ved de forudgående godt 42.000 tons forbedringer, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Auken bør i skole

Advokaten opfordrer landbruget til at sætte Ida Auken på skolebænken, hvis hun ikke trækker udtalelserne tilbage.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at den tidligere minister ikke af sig selv løbende vil korrigere sine egne forkerte oplysninger, når hun konfronteres med dem. Hendes nye parti er kendt som forsvarer af retsstaten og for at slå på tromme for en forsvarlig debatkultur. De Radikale er kendt for at lægge vægt på etisk ansvarlig debatkultur, og de bør have chancen for at feje op for egen dør først. Men hvis det fortsætter, må man naturligvis hjælpe den tidligere minister på vej. I første omgang med et kursus i Landbrugs- og miljøret, siger Hans Sønderby Christensen.

Maskinbladet har fremlagt kritikken for Ida Auken, som ikke ønsker at kommentere beskyldningerne.