Lyt til artiklen:

Er du dum, Martin?

00:00
Hastighed: ???x
04:24

Tiden i folkeskolen var ikke ligefrem en dans på roser for Martin Kristensen. Efter folkeskolen ønskede Martin blot at komme ud og arbejde, men hans far skubbede på for, at sønnen fik en uddannelse.

Martin Kristensen valgte at søge mod en uddannelse indenfor landbruget, hvor han kunne bruge sine hænder og vise, hvad han var dygtig til, uden at skulle bekymre sig om de udfordringer, han havde med bøgerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skulle dog stadig læses en del kryptiske bøger, inden han i 2021 kunne dimittere fra maskinføreruddannelsen.

Herved cementerede han også, at med viljens kraft kan man komme langt, selv om man er udfordret, når det kommer til læsning.

rich-media-2
Selv om Martin Kristensen ikke kunne sidde stille i folkeskolen består meget af hans hverdag i dag af at sidde stille på dette gyllesæt. Foto: Claus Henneberg
 

Se også:

https://www.maskinbladet.dk/podcasts?podcastid=11&episodeid=72

Folkeskolen glemte at hjælpe

I folkeskolen troede de ikke på Martin Kristensen. Han kunne ikke sidde stille i timerne eller følge med i undervisningen, så dem, som egentlig skulle støtte Martin Kristensen gennem en svær periode med udfordringen at være stærkt ordblind i folkeskolen, kaldte ham for dum.

I folkeskolen jeg fik at vide jeg var dum og ikke kunne blive til noget

Martin Kristensen

Ord som ikke ligefrem er noget, der er med til at motivere et ungt menneske til sin videre færd ud i livet.

Selvom Martin nærmest ikke kunne stave sig igennem sit eget efternavn, opdagede folkeskolen aldrig hans udfordring. Det blev der først taget hånd om på Borkhavn Efterskole, som er en ordblindeefterskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterskolen satte Martin på rette spor igen, med de rette hjælpemidler til at håndtere hverdagen som ordblind.

rich-media-6
Martin Kristensen har kørt maskinstation i efterhånden nogle år og er godt kendt med en Samson gyllevogn. Foto: Claus Henneberg.

Uddannelse

- Jeg gad ikke have en uddannelse, jeg ville bare arbejde, men min far ville have, at jeg fik en. Så til at starte med ville jeg gerne være landbrugsmaskinmekaniker, og jeg fik en læreplads hos Benno Gosvigs Maskinstation, siger Martin Kristensen.

Her kunne de dog med det samme se, at Martin Kristensen hang i porten, lige så snart de andre trillede ud i marken med traktorerne. Værkstedet blev valgt fra, og han skiftede kurs og gik efter en maskinføreruddannelse i stedet.

- De kunne godt se, at jeg brændte for noget helt andet end værkstedet. Jeg skulle ud og køre traktor i stedet for at gå på værkstedet, fortæller Martin Kristensen.

rich-media-7
Som en anden galionsfigur har Martin Kristensen fået dette fine rådyr laserskåret i rustfrit stål til snuden af traktoren. Foto: Claus Henneberg.

Støtte hjalp Martin

På jordbrugsmaskinføreruddannelsen tog de sig godt af Martin og støttede ham igennem uddannelsesforløbet, selv om han især nævner sprøjtecertifikatet som noget af en mundfuld, da der er lange ord, som man normalt ikke bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For selv med hjælpemidler, der kan læse teksten op, kan det være svært at forstå, de kryptiske ord som følger med et sprøjtebevis.

Men lærerne tog ham under deres vinger og fortalte ham, at alle skulle igennem uddannelsen hos dem.

Hjælpemidler og en lærer, der troede på Martin Kristensen, fik ham derfor hele vejen igennem uddannelsen.

Tid til nyt arbejde

Martin Kristensen arbejder i dag ved Uhrenholt Maskinstation og Entreprenør, hvor han blev ansat tilbage i januar.

Martin Kristensen fortæller om jobsamtalen, som afspejler en klar holdning ved hans nuværende chef.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Han spurgte, om der var noget, jeg havde svært ved, og det var der jo. Jeg er ordblind, faktisk så svært ordblind, at jeg ikke kunne skrive mit eget efternavn, selv om det ikke er et af de sværeste i hele verden, fortæller Martin Kristensen og fortsætter:

- Min chef spurgte mig så til jobsamtalen, om jeg havde nogle hjælpemidler. Jeg fortalte ham, at jeg har dem, jeg skal bruge for at kunne klare mig i dagligdagen, med forskellige apps på telefonen samt tabletten til at scanne papir og læse højt for mig. Beskeder taler jeg bare ind på telefonen så kan den skrive dem for mig, så det er ikke noget problem.

rich-media-11
Der er travlt mellem bygerne med gyllen hos Uhrenholt Maskinstation og Entreprenør. Foto: Claus Henneberg.

Efter at have fortalt sin kommende chef, at han havde alle de hjælpemidler, der skulle til for at klare sig igennem hverdagen, var holdningen ikke til at tage fejl af. Han skulle ikke bekymre sig om sin udfordring med ordblindhed.

- Herefter siger min chef til mig, at det er da lige meget, om jeg er ordblind, hvis jeg kan udføre arbejdet og er villig til at spørge om hjælp, når det kniber. Det er altså intet problem, at jeg er stærkt ordblind, siger Martin Kristensen, og tilføjer:

- Godt nok har jeg svært ved at læse og alt det der, men det er viljen til at lære, der tæller.