Onsdag den 4. maj er Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen kaldt i samråd omkring landbrugspakkens miljøregnskab og miljøkonsekvens.

Samrådet er indkaldt af Simon Kollerup (S), Maria Reumert Gjerding (EL), Christian Poll (ALT), Ida Auken (RV) og Lisbeth Bech Poulsen (SF). Maskinbladet har talt med Ida Auken, landbrugsordfører fra Radikale Venstre, og hun forklarer, hvorfor den nye minister nu skal i samråd om en lovpakke, der allerede er vedtaget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg håber, at det bliver helt klart - også for landmændene - at regeringen gambler med landmændenes fremtid.

Ida Auken

- Problemerne består stadigvæk, og den nye minister skal ind og tage ansvar. Man har forsøgt at få pakken til at se bedre ud, end den er. At man har vedtaget en så stor pakke, med den slags usikkerheder om miljøkonsekvenserne er ikke ansvarligt. Landbrugspakken kan risikere at komme i karambolage med EU-lovgivningen, det vil give rigtig store problemer for Danmark og for landmændene, siger den tidligere miljøminister.

Netop den potentielle konflikt med EU-lovgivningen kan blive en alvorlig situation for danske landmænd.

- Jeg håber, at det bliver helt klart - også for landmændene - at regeringen gambler med landmændenes fremtid. Landmændene kan risikere, at der skal laves nye regler, som bliver endnu skrappere, hvis landbrugspakken får negative konsekvenser for miljøet, siger Ida Auken.

Hvis EU-Kommissionen vurderer, at landbrugspakken kommer til at påvirke miljøet negativt, kan det få betydning for udbetalingen af landdistriktsmidlerne samt blandt andet kvægundtagelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at der rent juridisk er 80 procent sandsynlighed for, at det får konsekvenser fra EU. Vi kan se, at der er åbnet retssager i andre lande for mindre ting, siger Ida Auken til Maskinbladet og fortsætter:

- Jeg synes, det er alvorligt, og hvis jeg var minister, ville jeg være rigtig bekymret. Vi kan se på den korrespondance, der er med EU, at de også er bekymrede.