Lyt til artiklen:

Ida Auken: CO2-afgift skal sikre landbrugets konkurrenceevne

00:00
Hastighed: ???x
01:34

Efter en periode, hvor flere Venstre-medlemmer har udtrykt tvivl om en kommende CO2-afgift, slår Socialdemokratiets landbrugs- og fødevareordfører, Ida Auken, fast, at der vil komme en CO2-afgift på produktionsleddet af landbruget. Det gør hun i Jyllands-Posten

- Der kommer til at ske store forandringer i fødevareproduktionen på verdensplan, og efterspørgslen på mere klimavenlige og grønne fødevarer bliver meget større. Det vil vi gerne have landbruget forrest ind i. I stedet for at det bliver kineserne, der kommer med den slags produkter, ligesom de har gjort det i bilindustrien og med solceller, siger Ida Auken til avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun peger på, at afgiften kan redde landbruget fra fed-kat-syndrom, hvor katten ikke søger nye jagtmarker, men altid den samme madskål. Forsvinder madskålen, er katten færdig.

Derfor slår Auken fast, at Socialdemokratiet vil have en CO2-afgift, og at noget af den kommer til at ligge i produktionsleddet, idet hun ikke mener, at der findes fungerende modeller, hvor afgiften ligger i kølediskene.

I den forbindelse er håbet så, at landbruget finder nye teknologier, eller laver flere plantebaserede fødevarer, inden afgiften slår ind med fuld styrke. Dermed skal afgiften være med til at sikre landbrugets konkurrenceevne, mener Auken.