Onsdag den 4. maj var Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen kaldt i samråd omkring landbrugspakken.

Samrådet var indkaldt af Simon Kollerup (S), Maria Reumert Gjerding (EL), Christian Poll (ALT), Ida Auken (RV) og Lisbeth Bech Poulsen (SF), der spurgte ministeren til det retvisende miljøregnskab bag landbrugspakken. På samrådet redegjorde Esben Lunde Larsen så for tallene bag pakken:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som den tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen anførte på samråd den 23. februar 2016, så var præsentationen af forudsætningerne bag kvælstofregnskabet i det omtalte skema ikke optimal, idet forudsætningerne ikke kunne læses ud af selve tabellen. Tabellens formål var at illustrere, at gennemførelsen af tiltagene i Fødevare- og landbrugspakken er mulig uden målbar tilbagegang i kystvandene. Flere af de forskere, der deltog i Miljø- og Fødevareudvalgets høring om pakken den 23. februar, gav udtryk for samme synspunkt - at pakken ikke vil føre til en målbar tilbagegang, sagde ministeren.

Ida Auken (R) har overfor Maskinbladet kaldt det uansvarligt at vedtage en lovpakke med så stor usikkerhed, som hun mener, der er med landbrugspakken. På samrådet berørte Esben Lunde Larsen også usikkerheden:

- Vi kan aldrig få et fuldstændigt præcist billede af, hvad der kommer til at ske, og det fremgår da også af den juridiske vurdering, at der er usikkerheder knyttet til vurderingen. Det er nu engang vilkårene, når man vil gennemføre ændringer, og det er min opfattelse, at vi samlet set har et veloplyst beslutningsgrundlag. Og endelig vil jeg bemærke, at jeg forventer, at mit ministerium offentliggør vandområdeplanerne senere på året, hvoraf de endelige kvælstoftal vil fremgå, sagde ministeren på samrådet.

Ingen uoverensstemmelse med EU

På samrådet blev Miljø- og fødevareministeren bedt om at redegøre for hvordan EU-Kommissionen forholder sig til den danske landbrugspakke.

- Kommissionen har ikke formelt givet udtryk for, at Fødevare- og landbrugspakken skulle være i uoverensstemmelse med EU's miljøregler og direktiver. Kommissionen har tilkendegivet, at den har modtaget en række klager over indholdet i Fødevare- og landbrugspakken og forventes på den baggrund at fremsende en EU-pilotsag i den nærmeste fremtid. Fremsendelse af en EU-pilotsag til en medlemsstat er formel praksis, når Kommissionen modtager en klage. Herefter vil regeringen have ti uger til at besvare Kommissionens spørgsmål, sagde Esben Lunde Larsen på samrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren beskrev yderligere, hvad der kommer til at ske, hvis EU-Kommissionen vurderer, at landbrugspakken ikke er i overensstemmelse med EU's regler.

- Hvis det viser sig, at Kommissionen ikke er enig med regeringen i, at Fødevare- og landbrugspakken i sin nuværende form kan implementeres indenfor rammerne af EU-lovgivningen, vil regeringen naturligvis drøfte dette med aftaleparterne bag Fødevare- og landbrugspakken. Det blev som bekendt også aftalt, da regeringen og blå blok indgik aftalen i december, sagde Esben Lunde Larsen.