I den seneste tid har den tidligere miljøminister, Ida Auken, kunnet oplyse til Maskinbladet, at der efter hendes juridiske vurdering er 80 procent sandsynlighed for, at EU-Kommissionen vil gribe ind over for regeringen i forhold til Landbrugspakken, og i DR2 Debatten udtalt oplysninger om landbrugspakken, som ifølge Bæredygtigt Landbrugs advokat Hans Sønderby er forkerte.

På dette grundlag ønsker advokaten svar på, om den tidligere minister har fremsat de samme urigtige oplysninger overfor EU-Kommissionen eller er bekendt med, at det er sket via personer, som taler med Kommissionen om Landbrugspakken, uden at hun har grebet ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forkerte postulater

- Postulaterne er forkerte, men hvis disse forkerte påstande er tilgået Kommissionen, går de fra at være forkerte til at være skadelige for landets omdømme, og så kan jeg godt forstå, hvorfor Auken med så stor sikkerhed kan forudsige Kommissionens indstilling. I så fald er situationen meget alvorlig. For så burde Kommissionen da gribe ind straks. Men da påstandene er urigtige, giver det ingen mening. Kommissionen har intet grundlag for at vende sig imod Danmark. Landbrugspakken er blevet til på et fagligt uangribeligt grundlag af embedsmændene med tal fra førende forskere og - som det vist efterhånden er almindeligt kendt - med faglige inputs fra Bæredygtigt Landbrug. Den er ikke nogen "gavebod" til landmændene, men er en hæderlig og ordentlig balancegang mellem miljø og landbrug. Det er klart, at hvis man fylder Kommissionens bæger op med en forkert fremstilling, er der risiko for dens indgriben, siger Hans Sønderby Christensen.

Alvorlig sag

Advokaten understreger desuden, at det er alvorligt, hvis der bliver udbredt forkert information:

- Det er klart, at det er en meget alvorlig sag at fremstille Landbrugspakken på en positivt urigtig måde. Der skal være tillid både i Danmark og i udlandet til, hvad embedsmændene går og laver, når komplicerede landbrugs- og miljøpakker bliver til. Forholdet til fremmede magter er følsomt. Ikke mindst forholdet til EU-Kommissionen, som har midler at tage i brug overfor den danske stat, siger Hans Sønderby Christensen.

Start i egne rækker

Den tidligere miljøminister, Ida Auken (R), køber ikke kritikken fra Hans Sønderby Christensen.

- Jeg har selvfølgelig mine fakta på plads, og jeg er væsentligt tættere på at ramme plet i det jeg siger, end Bæredygtigt Landbrug nogensinde har været. Hvis jeg fortalte EU-Kommissionen, at Danmark har fjernet randzonerne, en del af efterafgrøde-bekendtgørelsen og hævet gødningsnormen, så skal han være velkommen til at fortælle mig, hvad der er ukorrekt. Til gengæld kan han prøve at høre, hvor mange der er enige, når Bæredygtigt Landbrug siger, at kvælstof ikke er skadeligt for vandmiljøet, og at det ikke stammer fra dansk landbrug, siger Ida Auken til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tidligere minister kritiserer yderligere Bæredygtigt Landbrugs fremgangsmåde.

- Denne tilgang med at sende advokater på banen, og kaste med sten, når man selv bor i glashus gør, at vi er mange, der ikke tager dem alvorligt, og regner Bæredygtigt Landbrug for en yderligtgående lobby-organisation. Jeg har altid haft et godt forhold til landbruget, og jeg har stor respekt for landmænd, men den organisation er simpelthen destruktiv, siger Ida Auken.