Abonnementsartikel

Økologisk Landsforening har spurgt partiernes fødevareordførere om deres holdning til økologi.

Måske har man en overordnet ide om, hvordan de forskellige danske politiske partier forholder sig til økologi, og i de fleste tilfælde er den måske rigtig.

Men der kan alligevel være store forskelle i forhold til at snakke generelt om økologi og så til at få konkrete svar på præcise spørgsmål.

Den udfordring har Økologisk Landsforening gjort noget ved. De har stillet partiernes fødevareordførere otte forskellige spørgsmål om deres holdning til økologi. Partierne er blandt andet blevet udspurgt om deres holdning til det tidligere erklærede mål om en fordobling af det økologisk dyrkede areal i 2020 og 60 procent økologisk mad i offentlige køkkener.

Rød og blå ønsker mere økologi

Hvem skal man stemme på for at få flere øko-marker, mere økologisk mad i landets børnehaver og vuggestuer eller en mindre prisforskel på økologiske og konventionelle varer?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De fleste partier er enige om, at økologi skal drives frem af både markedet og politik. Men der er forskelle - og de findes også inden for blokkene.

- Danskerne stemmer med indkøbskurven i dagligdagen, når de i højere grad end nogen andre i verden vælger økologiske fødevarer. Og når mere end 70 procent af danskerne køber øko-varer, er der tale om både røde og blå vælgere, der vil mere økologi, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening og fortsætter:

- Men også når man sætter sit kryds til folketingsvalget, kan man stemme på økologi. Derfor forsøger vi at give et overblik over, om og hvordan de forskellige partier vil arbejde for at fremme den økologiske udvikling i Danmark.

Venstre står alene

Blandt andet er fødevareordførerne blevet spurgt om følgende:

- Vil du støtte, at en større del af EU's landbrugstilskud til Danmark gradvis flyttes over til landmænds indsats for miljø, klima og dyrevelfærd inden for de næste fem år?

Her svarer alle opstillede partier - med undtagelse af Venstre - "ja".

Hvad der helt konkret er spurgt om i alle de otte spørgsmål, og hvordan partierne har svaret, kan nærlæses på Økologisk Landsforenings hjemmeside, som du finder her.