LandboNord og Jammerbugt Kommune har iværksat et omfattende målingsarbejde for at sandsynliggøre, at landbrugserhvervet i Nordjylland er underlagt unfair konkurrencevilkår.

Over 100 nordjyske landmænd har meldt sig til LandboNords drænvandsundersøgelse, hvis resultater vil udfordre myndighedernes modelberegninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LandboNords forsøgsmedarbejder Jan Røge Lund foretog første måling i den omfattende drænvandsundersøgelse.

Målingen blev foretaget ved Biersted i Jammerbugt Kommune, hvor mælkeproducent Asger Tjell driver 220 ha landbrugsjord.

- Jeg er da spændt på resultatet. Der er ingen tvivl om, at jeg vil have det bedre med at blive reguleret efter egentlige målinger end efter myndighedernes modelberegninger, sagde Ager Tjell.

Det er netop myndighedernes modelberegninger, som er problemet, og som fører til at mange savner gødning til markerne.

- Vi ved, at der ikke bliver ledt nær så meget kvælstof ud fra markerne, som myndighedernes modelberegninger antyder. Det er ødelæggende for erhvervet, at reglerne ikke er baseret på fakta. Derfor går vi i gang med denne omfattende opgave for at sandsynliggøre, at der er noget galt, siger formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Borgmester støtter måling

Borgmester i Jammerbugt Mogens Gade (V) var også mødt op for at støtte initiativet.

- Nogle mennesker tror, at man kun generer nogle landmænd med det her, men i virkeligheden generer man jo en hel samfundsøkonomi. Reglerne afskærer et helt erhverv fra et potentiale, som kan bidrage til vores velfærdssamfund, hvis det viser sig, at de faglige modelberegninger ikke stemmer overens med virkeligheden. Min forudsætning for at kaste mig ind i den her kamp er, at landbruget stadig bidrager til et fornuftigt miljø i Danmark, men det skal ske med udgangspunkt i fakta - og ikke modelberegninger som det sker i dag, siger Mogens Gade.

Undersøgelsen bliver foretaget i et samarbejde mellem Videncentret for Landbrug og LandboNord. Der bliver foretaget i alt 105 målinger, som i Jammerbugt Kommune vil dække hvad der svarer til over halvdelen af kommunens areal.

I Jammerbugt kommune er godt 17 procent beskæftiget i landbruget.