Der er stor interesse for at investere i landbrug i Nordjylland.

LandboNord har sat rekord i investeringsansøgninger til tre tilskudsordninger, hvor ansøgningsrunden netop er afsluttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt knap 50 millioner kroner til projekter i nordjysk landbrug er det blevet til denne gang.

- Det vil være en kærkommen investering i nordjysk landbrug. Ved hver ansøgning er det en betingelse, at ansøgeren selv investerer en andel i projektet. Så hvis man tænkte sig, at samtlige projekter blev realiseret, så ender vi på investeringer i ren miljøteknologi på 125 millioner kroner. Hertil kommer, for mange af projekternes vedkommende, en supplerende investering i renovering eller nybygning af et staldanlæg - måske helt op til en halv milliard kroner, siger miljøchef i LandboNord, Allan K. Olesen.

NaturErhvervsstyrelsen har ikke et overblik over, hvor mange penge der er søgt om på landsplan, men da ansøgningsrunden blev afsluttet i foråret, blev der på landsplan i alt ansøgt om 124 millioner kroner, oplyser NaturErhvervsstyrelsen.

Investeringer i miljø

Også hos Agri Nord har interessen for at søge tilskud til miljøteknologi været stor.

Agri Nord har på vegne af nordjyske landmænd ansøgt om tilskud til 64 projekter til en samlet investering på 130 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af de områder, der har været stor interesse for, er overdækning af gylletanke.

Det er første gang, at det har været muligt at søge om tilskud til overdækning, og teamleder for Agri Nord Svin, Mads Waidtløw, fortæller, at en del har benyttet mulighed for at søge om tilskud til investeringen.

- Udover en gevinst for miljøet har det også nogle klare fordele for landmanden selv. Flere har de seneste vintre kæmpet med manglende kapacitet i gyllebeholderen, så de har stået klar med traktoren, så snart frosten var af jorden. Med overdækning slipper de for, at gyllen fortyndes af regnvand, og det vil for mange have den afgørende betydning for kapaciteten, siger Mads Waidtløw.

De 64 ansøgninger, som Agri Nord har udarbejdet, giver tilsammen et tilskud på 52 millioner, hvilket svarer til investeringer for 130 millioner kroner.

Først senere på året vil det stå klart, hvor mange der ender med at få tilskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har været usædvanlig stor interesse for at investere i miljøteknologi i denne runde, så det er naturligvis spændende, hvor mange der får det ønskede tilskud til deres investeringer, siger Mads Waidtløw.

Puljen rummer i alt 195 millioner, hvoraf 50 millioner af øremærket investering i løsgående diegivende søer.