Lyt til artiklen:

Ny forening skal styrke landbruget i handel med biomasse

00:00
Hastighed: ???x
03:35

En række landbrugsforeninger går sammen om at stifte foreningen Dansk Agro Energi, som er en fagpolitisk forening, der har til formål at samle kræfter og viden til at hjælpe landmænd med vilkår i den hastigt stigende udvikling, der sker omkring biomasseprodukter - særligt i energiproduktionen, det skriver foreningerne i en pressemeddelelse.

Arbejdet begynder officielt ved Dansk Agro Energis stiftende generalforsamling i Viborg d. 3. april. En generalforsamling der finder sted efter et længere forarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået utrolig god opbakning, siden vi præsenterede idéen ved delegeretmøde tilbage i november. Det bekræfter, at der er et stort behov for fortsat at sikre bedre vilkår for afsætning og modtagelse af biomasse. Vi er kommet godt ud af starthullerne, men det er vigtigt, at endnu flere tilmelder sig, så vi kan blive en organisation, der har vægt bag sig, siger Anders Ahrenfeldt, formand i Landboforeningen Midtjylland og initiativtager til Dansk Agro Energi.

Skal stå stærkt i forhandlinger

Foreningen bliver stiftet for at imødekomme en hastigt stigende udvikling af blandt andet energiøer på land. Udviklingen skaber nye muligheder for afsætning og forretningsmuligheder, men også øget konkurrence og stærke forhandlingspartnere, der kan udfordre den enkelte landmands mulighed for at sikre en god aftale.

- Landmanden skal selvfølgelig have kredit for sin biomasse, ligesom han skal have kredit for andre råvarer, han producerer og sælger ud på et marked. Men det kræver, at der er et ligeværdigt forhold mellem landmand og aftager - både ved forhandlingsbordet samt i relation til myndighederne, siger Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening, der er blandt de stiftende foreninger.

Som det er i dag, har flere landmænd svært ved at stille krav til deres aftagere, som ofte har et stort set-up og meget viden. Derfor kan det være svært for den enkelte landmand at kende sine muligheder. En af Dansk Agro Energis primære opgaver bliver at sikre udviklingen af gode rammevilkår og samtidig arbejde for, at klimagevinsten også bliver en del af landbrugets gevinst. Dernæst giver foreningen landmænd mulighed for at organisere sig på en ny måde, hvor man står sammen, mens man samtidig har stor fleksibilitet i sin afsætning.

Vidensbank

Dansk Agro Energi har en ambition om at blive den mest attraktive vidensbank i landet for faglig viden om biomasseprodukter og den mest kompetente samarbejdspartner, når det kommer til afsætning heraf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen ønsker at være en attraktiv samarbejdspartner, som besidder faglig viden, samler leverandører til styrkelse i forbindelse med eksempelvis kontraktforhandlinger og kvalitetssikring af returneret gylle, men som også kan indtræde i tvister mellem landmand og modtager.

- Vi stifter Dansk Agro Energi for at skabe en ny form for leverandørfælleskab, hvor man som leverandør og modtager af biomasseprodukter kan organisere sig på en fleksibel måde, og samtidig få specifik rådgivning individuelt og sammen med andre i forhold til aftagere. Fremtiden kalder på et mere fleksibelt og dynamisk marked, hvor landmanden samtidig har brug for at stå stærk i forening med andre, for eksempel i forbindelse med udformning af den gode leverandøraftale, siger Lars Kristensen næstformand i Fjordland og en af medstifterne i Dansk Agro Energi.

Målet er at opnå en tilstrækkelig størrelse og styrke til at forhandle gode aftaler, der både giver medlemmerne økonomisk gevinst og klimakredit for deres leverancer. Foreningen vil desuden søge at samarbejde med alle organiseringer og parter, der arbejder for samme formål som selskabet.