Der er stor jubel hos Økologisk Landsforening, efter at regeringen og et flertal i Folketinget har besluttet ikke at hæve grænsen for, hvornår man kan søge landbrugsstøtte.

Formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, siger til Maskinbladet.dk, at det sender et positivt signal, at landbrug med to til fem hektar fortsat kan søge Enkelbetalingsstøtte fra 1. januar 2015.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er vi meget tilfredse med, siger Per Køster, der mener, at det er vigtigt med en kreativ underskov af økologer.

Ud af de knap 2.700 økologiske bedrifter, der findes, er der 331 med to til fem hektar.

Hvis grænsen var blevet hævet, ville det ifølge Per Kølster have betydet en affolkning af landdistrikterne.

- Noget af incitamentet for at være økolog ville være forsvundet.

Lettere at søge økologistøtte

Den nye beslutningen betyder også, at det bliver lettere for små landbrug at søge økologistøtte under landdistriktsprogrammet. Her sættes grænsen nu ned til 0,3 hektar.

Viceformand for Landbrug & Fødevarer Lone Andersen siger i en pressemeddelelse:

- I Landbrug & Fødevarer håber vi stadig på, at regeringens mål om at fordoble det økologiske areal inden 2020 kan nås. Men det sker ikke uden hårdt arbejde fra både landmænd og regeringen. Derfor er tiltag som dette ikke bare positivt for økologer og kommende økologer, men også nødvendigt, hvis vi skal nå målet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor modstand

Regeringens forslag om at hæve grænsen fra to til fem hektar mødte massiv modstand fra oppositionen.

- Det er meget problematisk, at man på den måde undergraver muligheden for, at også de mindre landmænd kan være en del af lokalmiljøet. Det kan godt være, at regeringens forslag betyder større og mere effektive landbrug, men det vil også føre til en betydelig affolkning af nogle af de områder, der i forvejen er ramt af affolkning, sagde Charlotte Dyremose fra De Konservative, der sammen med Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten var kritisk over for forslaget.