Grænsen for at søge landbrugsstøtte bliver alligevel ikke hævet fra to til fem hektar. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Vi har fundet en god løsning, som jeg er sikker på, at små danske landbrug og økologiske bedrifter er rigtigt glade for. De små producenter er vigtige for lokalsamfundene, og derfor er jeg glad for den løsning, vi har fundet, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen betyder, at hektargrænsen for at søge støtte også efter 1. januar 2015 vil være på to hektar.

Samtidig gøres det lettere for små landbrug at søge økologistøtte under landdistriktsprogrammet. Her sættes grænsen nu til 0,3 hektar.

Stor modstand

Der har været stor modstand mod ændringen af hektargrænsen og en rundringning til Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten foretaget af Maskinbladet.dk viste, at der her var modstand mod forslaget.

Blandt andet sagde Venstre Erling Bonnesen:

- Det er fuldstændig grotesk, at den nye fødevareminister nu vil fjerne støtten til de helt små landbrug. Det vil tage modet fra mange af de lokale ildsjæle rundt om i landet, som er gode til at lave egnsspecialiteter, gårdbutikker og andre nicheaktiviteter. Det er alt det, som vi ellers på kryds og tværs af partierne ellers siger, vi skal fremme. Den idé er Venstre imod, og sagen bør tages af bordet.

Maskinbladet.dks artikel fik Enhedslistens Per Clausen til at stille et spørgsmål til minister Dan Jørgensen:

- Ministeren bedes oplyse, hvordan han vil forholde sig til, at der tilsyneladende ifølge Maskinbladet den 27. januar [...] er flertal i folketinget mod regeringens forslag om at fjerne støtte til landbrug på under fem hektar.

Ville ramme mange

Hvis de nye regler var trådt i kraft, ville det have betydet, at omkring 8.000 af de 44.200, som i fjor fik landbrugsstøtte, ville blive slettet fra modtagerlisten.

I koret af modstandere var også formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, der mener, at det ville have kostet de små bedrifter dyrt.