Fødevareministeriet har besluttet, at Enkelbetalingsstøtte såkaldt EB-tilskud til landbrugsbedrifter fra 2015 kun kan søges af bedrifter med fem hektar eller derover. Forslaget har ikke været i høring, og det undrer Økologisk Landsforening, der i et brev opfordrer fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at genoverveje beslutningen.

- Det er en beslutning, vi er meget kede af. Ud af de knap 2.700 økologiske bedrifter, er der 331 med to til fem hektar. Det er væsentligt for os, at tilskudsreglerne ikke bliver ændret, så de små økologiske bedrifter undgår at blive sat under et pres, der kan føre til evt. ophør som økologer, skriver Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, i brevet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge formanden kan forslaget betyde affolkning af landdistrikterne.

- Vi mener, det går ud over målet om at modvirke affolkning og opretholde attraktive landdistrikter. Bortforpagtes jorden fordi tilskuddet falder, er der en stor sandsynlighed for, at denne jord går ind i en effektiv stordrift og dermed lægger endnu større pres på de naturværdier, der kan være på en mindre intensivt drevet ejendom. Vi har i øvrigt i vores samarbejde med kommunerne konstateret, at mange af de økologiske ejendomme, der ligger i natur- og drikkevandsfølsomme områder, er små. Vi ser derfor en risiko for, at en del af indsatsen for at beskytte områder med natur- og drikkevandsinteresser svækkes.