Det vakte stor opmærksomhed, da det mandag kom frem, at regeringen vil fjerne hektarstøtten til små landbrug under fem hektar.

Men meget tyder på, at de pågældende cirka 8.000 små landbrug trues af en langt større regning fra regeringens side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nemlig med et administrativt pennestrøg i Skat besluttet, at alle ejendomme under 5,5 hektar ikke kan være langbrug, men er parcelhuse. Det har fået Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti til at reagere. Han siger til Maskinbladet.dk, at der er tale om forhøjelser af ejendomsskatten op til 600 procent:

- Der er eksempler på, at et lille landbrug stiger fra 6.000 kroner i ejendomsskat i dag til 30.000 kroner. Det betyder, at mange ikke kan sælge deres ejendom, fordi den stiger meget i pris. Det betyder også, at mange små ejendomme bliver totalt usælgelige, fordi der ikke kan oprettes realkreditlån i dem, forklarer Jørn Dohrmann.

Tre slag

Han påpeger samtidig, at regeringen dermed tildeler de pågældende ejere af små landbrug tre "slag":

- Først fratager de dem hektarstøtten. Så hæver de ejendomsskatten kraftigt, og sidst, men ikke mindst falder de pågældende ejendomme voldsomt i værdi. Det er ikke rimeligt, når man samtidig gerne vil have nogle til at bosætte sig i det åbne land og dermed bidrage til at skabe liv på landet. Det er en ren administrativ vurdering fra Skat, der har fået en ordre fra Skatteministeriet, som har besluttet, at alle ejendomme under 5,5 hektar skal omvurderes løbende. Der vil være mange over de næste par år, der får et chok, når de får deres ejendomsvurdering ind ad døren, mener Jørn Dohrmann.

Mange klagesager

Han fortælller, at der allerede ligger mange sager i vurderingankenævnet, hvor der er klager over de nye vurderinger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gøre, hvad vi kan for at få sagen på Folketingets bord, men skatteministeren kan egenrådigt sige til sit system, at det blot er en ændret praksis, ligesom det sker med hektarstøtten. Jeg er sikker på, at vi de kommende år ser mange eksempler på kreative løsninger, hvor folk sælger deres jord med ret til at leje den og lignende, slutter Jørn Dohrmann, der kalder de nye regler en "skævvridning af områder, som i forvejen er i knæ".

Sidespor

Han bakkes op af Erling Bonnesen fra Venstre, der mener, at regeringen er ude på et sidespor med både fjernelsen af hektarstøtten og forhøjelsen af ejendomsskatterne:- Små landbrugsejendomme skal naturligvis ikke betragtes som parcelhuse. Det er i orden, at den del af ejendommen, der vitterlig er en bolig, betragtes som sådan. Men bygninger og jord, der anvendes til erhverv, skal naturligvis også skattemæssigt behandles som erhverv, siger Erling Bonnesen til Maskinbladet.dk.

Han har i øvrigt sammen med Jørn Dohrmann stillet fødevareminister Dan Jørgensen en række spørgsmål om bortfaldet af hektarsstøtten.

Spørgsmål fra Bonnesen og Dohrmann

Hvorfor vil regeringen fjerne landbrugsstøtten for de små ejendomme under 5 hektar når konsekvensen er tab af arbejdspladser og vækst i landdistrikterne?

Hvorfor vil fødevareministeren ikke længere prioritere de små ejendomme under 5 hektar, når også de små ejendomme er gode til at skabe kvalitets- og nicheprodukter?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan harmonerer det med regerings vækstplan for fødevarer og målsætninger for landdistrikterne, at regeringen nu vil fjerne landbrugsstøtten til de små ejendomme under 5 hektar?

Er ministeren enig i at en fjernelse af landbrugsstøtten for de små ejendomme under 5 hektar vil forringe værdien af de ramte ejendomme og gøre det endnu vanskelige for disse ejendomme at opnå finansiering ved ejerskifter m.v., og at det yderligere vil forværre affolkningen fra landdistrikterne til byerne?